Falck föll i finalen – silver till Sverige

Mattias Falck, 27, förlorade VM-finalen mot kinesiske superstjärnan Ma Long.

Men han kommer ändå att fira.

– Jag ska bjuda honom på Champagne, säger tränaren Jörgen Persson.

Mattias Falck blev förste svensk att nå VM-final i bordtennis sedan 1997. Väl där ställdes han mot den kinesiske storfavoriten Ma Long, som har två VM-guld (2015 och 2017) och ett OS-guld (2016).

Då tog det stopp.

Ma Long vann de två första seten (11–5, 11–7), men sen hittade Falck gnistan. Han stod för en jätteinsats i tredje set (11–7) och skaffade sig en 9–7-ledning i fjärde.

Men det gick inte vägen.

– Hade vi fått 2-2 i set hade det blivit spännande. Man såg på Ma Longs kroppsspråk att han var skärrad. Mattias spelade helt respektlöst där, säger tränaren Jörgen Persson.

Kritisk timeout

Han valde att ta timeout när Falck ledde med 9-8 i det så viktiga fjärde setet. Det blev mindre lyckat, för kinesen tog sedan tre raka poäng och således även setet.

– Jag sa åt Mattias att ”vakta” lång serve, för Ma Long hade slagit den serven vid 9-7 och mycket riktigt gjorde han det igen vid 9-8. Men Mattias blev lite för het, sen gick det väldigt snabbt efter det. Surt när man hade ett så bra läge, säger Jörgen Persson.

Var det rätt att ta timeout?

– Ibland blir det lyckat, ibland mindre lyckat. Det är svårt att säga att det är lyckat när man förlorar tre raka poäng efter en timeout, men jag tycker ändå att den var helt rätt tagen, säger Persson.

”Ska bjuda honom”

Falck stod upp bra i femte set, men Ma Long var numret större.

Kinesen vann finalen med 4–1 i set.

Men Falck är stolt över sin silvermedalj.

– Totalt sett gör han ju ett otroligt bra VM. Han är helt orädd och spelar med en stor fantasi. Det har varit väldigt roligt att följa hans framfart. Samtidigt är han inte nöjd med detta utan nu gäller det att jobba vidare. Han får njuta av det här en lite stund, sen är det på’t igen, säger Jörgen Persson.

Hur firar ni silvret?

– Han ska få ta ett glas Champagne nu när vi flyger hem. Jag kör så för mig blir det inget, men jag ska bjuda Mattias, säger Jörgen Persson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.