”Inget som görs på en kafferast”

Svaret om Jenny Franssons B-prov

Jenny Franssons b-prov ska analyseras så fort som möjligt.

Men det kan dröja innan svaret kommer.

– Det kan ta upp emot 10 dagar, säger Tommy Forsgren.

I måndags avslöjade DN att OS-brottaren Jenny Fransson testat positiva för den anabola steroiden metyltestosteron. Fransson träffade då Svensk antidoping och informerades om att hon kan begära att få b-provet analyserat. 

När det sker är ännu inte klart.

–  Reglerna säger att från det man kommit överens bör det ske inom fem arbetsdagar, det vill säga en vecka. Men då det är tre parter som ska komma överens om en lämplig tid är det inget som görs på en kafferast. Dels ska idrottsutövaren ges möjlighet att delta, labbet måste ha rätt personer på plats och en företrädare från dopningskommissionen ska gärna också vara på plats, säger Tommy Forsgren som utreder ärendet på Svensk Antidoping, och fortsätter: 

– B-provet är en rättssäkerhetsåtgärd för en idrottsutövare. Det mänskliga materialet är detsamma. Det är samma urin. Men det fyller en funktion att idrottsutövaren eller en ombud är på plats i laboratoriet och kontrollerar provnummer, att flaskan är hel och att det inte är någon manipulation.

”Behöver inte säga så mycket”

Om Fransson själv kommer att delta under analysen är oklart.

– Det vet jag inte. Det bestäms först när vi kommit överens om en tidpunkt.

Jenny Fransson och Tommy Forsgren.
Jenny Fransson och Tommy Forsgren.

Vad kan b-provet visa? 

– Det blir spekulativt, men det har framkommit att det är sällsynt att analysen visar något annat än den ursprungliga analysen. Men det har förekommit. 

Vad säger det att hon uppgetts ha en liten mängd av ämnet i kroppen? 

– Det har jag egentligen ingen kommentar till. Det behöver inte säga så mycket, beroende på hur intaget gått till, när det skett och hur mycket. Det är omöjligt att dra några säkra slutsatser. Det tillhör utredningen att göra en sammanvävd bedömning.

Forsgren säger att ambitionen är att b-provet analyseras senast nästa vecka. Men sedan kan det ta 7-10 dagar innan svaret kommer. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.