Kanalen rapporterade om fel dödsoffer

Polischefen starkt kritisk efter rapporteringen om Kobe Bryants död: Är extremt respektlöst

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

I svallvågorna efter Kobe Bryants död i en helikopterolycka får flera medier hård kritik.

TMZ rapporterade om olyckan innan de anhöriga underrättats, Disney-ägda nyhetskanalen ABC uppgav felaktigt att fyra av Bryants döttrar också omkommit och brittiska BBC visade bilder på fel basketspelare.

Nyheten att Kobe Bryants helikopter kraschat strax väster om Los Angeles på söndagsförmiddagen lokal tid presenterades först av skvallersajten TMZ. På det följde sedan en spekulationskedja om vilka som egentligen befunnit sig ombord helikoptern.

”Extremt respektlöst”

En nyhetsgång som får hård kritik av Los Angeles polischef Alex Villanueva.

– Det spekuleras vilt kring identiteterna men det skulle vara mycket olämpligt av mig att redan nu identifiera någon vid namn innan rättsläkaren har gjort sin identifiering och de anhöriga sedan meddelats, säger Villanueva på en presskonferens.

Polischefen är också besviken över att TMZ publicerade nyheten innan offrens anhöriga underrättats.

– Det skulle vara extremt respektlöst att genom TMZ få veta att dina nära och kära har omkommit. Det är extremt olämpligt.

”Ber om ursäkt till Kobes familj”

I den snabba rapporteringen som följde på olyckan uppgav nyhetskanalen ABC också felaktigt att fyra av Bryants döttrar, varav ett spädbarn, omkommit i olyckan. Efter publiceringen har kanalen fått hård kritik från såväl allmänheten som kollegor på andra nyhetsmedier och nu ber reportern Matt Gutman om ursäkt på Twitter.

”Jag ber om ursäkt till Kobes familj, vänner och alla våra tittare”, skriver Gutman.

I Storbritannien råkade statliga BBC i sin tur visa bilder på LeBron James istället för Kobe Bryant i ett av sina nyhetsinslag kring olyckan.

Foto: MARK BLINCH / TT
Kobe Bryant med dottern Gianna före en match 2016.
Foto: Mark J. Terrill / TT
Helikoptern kraschade i Calabasas, Los Angeles, i Kalifornien.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

NBA