”Fått oss att spela med leende”

Ljubomir Vranjes hyllas efter succén med Slovenien

Slovenien är EM:s stora överraskning.

Nu hyllas Ljubomir Vranjes för sitt ledarskap.

– Han har fått att spela med ett leende på läpparna, säger Dean Bombac.

– Jag har inte varit den maktgalne faktorn, säger Vranjes själv.

Ljubomir Vranjes.
Ljubomir Vranjes.

I mellandagarna träffade Ljubomir Vranjes sitt slovenska landslag för första gången efter att utsetts till ny förbundskapten en månad tidigare.

Då hade demontränaren och förre spelarikonen Veselin Vujovic fått lämna posten efter ett mycket uppmärksammat påhopp på en egen spelare i en timeout med klubblaget Zagreb.

Mindre än fyra veckor efter att Vranjes träffade laget för första gången har han fört dem till en överraskande semifinal mot Spanien i kväll.

Klara för OS-kval

Vranjes hyllas nu för sitt ledarskap.

– Alla ser vad han har gjort med det här laget. Han har fått oss att spela med ett leende på läpparna, säger storstjärnan Dean Bombac som aldrig spelat bättre i landslaget än nu.

Kändes det som att det behövdes en annan typ av ledarskap jämfört med Vujovics när du klev in, ”Ljubo”?

– Alla lag behöver vara mer avslappnade. Det är så stor press på spelarna hela tiden i klubblag och överallt om att vinna, vinna, vinna. Klart alla vill vinna. Men man behöver ha lite förståelse för det mänskliga. Det har jag väl fått in. Alla gör misstag, det gäller bara att komma tillbaka från dem, säger Vranjes.

– Jag har inte gått in och varit den maktgalna faktorn. De kunde lika gärna kört över mitt ledarskap. Men de har accepterat det och tycker till och med om det.

Sloveniens stora mål var att ta en OS-kvalplats i EM.

Nu står ni i en semifinal.

– Killarna har gjort ett grymt jobb. Det är ett bra lag. Jag sa innan EM att det är ett lag som kan vinna medaljer och det var därför jag var beredd att ta över det, säger Vranjes som skrev på ett kontrakt ända till 2024.

Dean Bombac.
Dean Bombac.

Analyserar mera

Vad är du mest nöjd med i ditt eget arbetet?

– Försvarspelet, som egentligen var det enda vi tränade på fram till någon dag före EM. De vet vad jag vill och de tycker om det och det har lyckats. Det kommer att vara nyckeln i semifinalen också.

I början av EM överlät Vranjes mycket av anfallsspelet till spelarna själva, till skickliga spelmotorer som Bombac och Miha Zarabec.

Har du styrt upp mer av anfallsspelet senare i EM?

– Ja, vi har dragit in lite nya grejer i anfallsspelet också. Men framför allt har vi analyserat motståndarens försvarsspel. Där jag ger dem tips före matcherna om de svaga punkterna. Sedan är de jäkligt bra själva på att utnyttja de svagheterna.

De är inte så vana vid att analysera motståndarna?

– Nej, inte riktigt, ler Vranjes.

Det är rätt mycket mer analys av motståndarna nu?

– Du får fråga spelarna (skratt).

”Spanien är favoriter”

Var rankar du det här i din tränarkarriär?

– Det är stort naturligtvis.

Men inte större än Champions League-segern (med Flensburg 2014)?

– Nej, inte ännu.

Vilken har varit er bästa match i EM?

– Försvarsmässigt var matchen mot Sverige en taktisk fullträff. Matchen mot Portugal var jäkligt bra.

För 18 år sedan var Vranjes med och tog EM-guld med Sverige i Stockholm. Då var spelplatsen Globen, granne med Tele2 där årets finalhelg avgörs.

– Det ska bli jäkligt spännande. Vi får se vad vi kan göra. Spanien är de stora favoriterna till guldet ihop med Norge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.