”Sånt man läser om i en deckare”

Avslöjandet chockar experterna: Det kan sluta med döden

Foto: JAMES ARTHUR / TT NYHETSBYR≈N
Kirwa.

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Kenyanske långdistanslöparen Felix Kirwa har testat positivt för den förbjudna substansen stryknin.

Ett besked som chockar expertisen.

– Det är farligt. Det kan sluta med döden, säger läkaren Åke Andrén-Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission, till Expressen.

Att det förekommer dopning inom friidrotten är tyvärr inte särskilt förvånande men Felix Kirwas fall sticker ändå ut. Friidrottens integritetsenhet (AIU) meddelar att 23-åringen stängs av i nio månader för bruk av preparatet stryknin.

– Jag har inte hört om det på många, många år. Och jag måste säga att det är extremt idiotiskt att använda det. Stryknin är jättegiftigt, säger läkaren Åke Andrén-Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission till Expressen.

”Användes i OS 1904”

Friidrottsexperten A Lennart Juhlin beskriver för tidningen händelsen som ”sånt man har läst om i Agatha Christie-deckare”. Andrén-Sandberg säger också att det knappast är någon modern fuskmetod.

– Det är ett centralstimulerande medel. Jag vet att han som vann OS i maraton 1904, Thomas Hicks, använde stryknin. Ger man det i små doser kan det säkert vara stimulerande, men ger man det i stora doser så kan det vara dödligt, säger Andrén-Sandberg och fortsätter:

– Jag vet inte hur skickliga läkare som har hjälpt honom, men ur giftighetssynpunkt kan man jämföra det med arsenik. Det är farligt. Det kan sluta med döden.

Kirwa vann Singapore Marathon 2016 samt slutade tvåa i samma lopp 2018 och har enligt ARRS sprungit in över en miljon kronor i karriären.

Så många svenska idrottare åker dit för doping 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott