Motorsport

Rosenqvist: ”Jag strävar efter det perfekta loppet”

Av: 

Anna Andersson

Felix Rosenqvist satsar allt i IndyCar

Foto: Mattias Persson

SPORTBLADET

Felix Rosenqvist har aldrig tränat så hårt.

Han har aldrig offrat så mycket.

Det låg till grund för succén i debuten – men han är ändå inte nöjd.

– Det går inte att nöja sig med något när det finns saker att förbättra, säger han.

– Jag strävar efter det perfekta loppet och det perfekta varvet. Jag har inte lyckats med något av det än.

Hans ambitiösa satsning inför premiären i IndyCar gav resultat resultat. Han kvalade in som trea och avslutade sin debut som fyra efter att han hade haft ledningen i 31 varv.

– Det var skönt att vi lyckades klara av debuten utan allt för mycket trubbel, även om det var lite rörigt under kvalet kunde jag slåss i toppen, säger Felix Rosenqvist till Sportbladet.

– Men jag är lite besviken över att det inte räckte till prispallen.

Satsar mot en seger i IndyCar

Inför säsongen satte Felix Rosenqvist upp ett högt mål. Han vill vinna minst ett lopp 2019. Eftersom han kör för ett erfaret mästarteam i vilket hans kollega Scott Dixon vunnit titeln vid fem tillfällen – senast 2018 – finns förutsättningarna. Nu är det upp till Rosenqvist att leverera.

– Inför säsongen vet man aldrig hur realistiskt ett mål är, du kan komma till första kvalet och vara 12:a, men nu var vi trea. Även om vi har mycket jobb kvar att göra finns grunden där. Jag hade inte förväntat mig att slåss om segern i debuten, men jag har verkligen satsat allt på det här projektet. Jag tror att jag har ökat träningen med tusen procent. Jag har aldrig satsat så mycket på något enskilt projekt, berättar 27-åringen från Värnamo.

Efter premiären har han hyllats i amerikanska medier, av sin teamkollega och av sina konkurrenter. Han var bästa nykomling i premiären och nu ökar förväntningarna.

– Målet att vinna ett lopp i år står kvar, men det känns mer realistiskt nu. Nästa steg är att ta en plats på pallen, därefter ska jag vinna ett lopp. Den starten jag fick är otroligt motiverande, säger han.

Felix Rosenqvist satsar allt på IndyCar

Tidigare säsonger har han kombinerat flera olika mästerskap, delat tiden mellan olika biltyper, olika kontinenter och olika team. Allt för att skaffa sig så breda erfarenheter som möjligt, köra hem resultat i olika serier och maxa sina möjligheter att få en bra styrning i ett stort och uppmärksammat mästerskap. Det tog honom till IndyCar.

I helgen premiärkör IndyCar i Austin, på den enda banan i mästerskapet som är byggd för Formel 1. Det är en stor skillnad jämfört med den kuviga och trånga stadsbanan som öppnade säsongen.

– Det blir ett jokerrace, samtliga team saknar erfarenheter eftersom IndyCar inte har tävlat här tidigare. Vi har bara data från testerna tidigare i år. Nu krävs det hårt jobb under alla passen och sedan handlar det om vilket team som utvecklas mest från första träning till loppet, säger Felix Rosenqvist.

– Vi har bra racepace, men det finns mycket att jobba på i kvalet. Samtidigt tror jag att det finns en god chans att vinna om vi startar bland de fem främsta.

F1-bloggen goes Indy - snacket och förutsättningarna inför premiären på COTA

Felix Rosenqvist var populär efter den vassa inledningen i debuten

Foto: Mattias Persson

Annas motorlista 23 mars - med veckans snackisar

Pole position

Valtteri Bottas
Vilken återkomst till F1 2019. Borta var rollen som hjälpgumma och fram klev en racer. Hans premiärseger i Australien gav mersmak.
2) Felix Rosenqvist
Efter succén i debuten av IndyCar är han fyra i mästerskapet. I helgen kör mästerskapet på COTA i Texas, kan han hålla samma höga nivå den här helgen också?
3) Fernando Alonso
Han vann WEC i Sebring och klargör att han inte fokuserar på F1 i år, men inte utesluter någonting för 2020. F1-legendaren Emerson Fittipaldi har redan påpekat att Alonso kan vara tillbaka i kungaklassen inom ett år.

4) Eriksson
Det är namnet som gäller inför finalen av RallyX on Ice i Åre. Sebastian Eriksson leder, en poäng före Kevin Eriksson som är ytterligare en poäng före Oliver Eriksson som vann i onsdags.

5) Mick Schumacher
Det är en vecka till premiären i Formel 2 och förväntningarna är högt uppskruvade på Michel Schumachers son inför tävlingen i Bahrain.
– Jag har inga problem att jämförtas med pappa, säger han.

6) Marcus Ericsson
En tyngre premiär i IndyCar, men nu väntar den enda banan i mästerskapet som han tidigare har tävlat på. På F1-banan i Texas är han trygg och har goda förutsättningar för att prestera.
7) Linus Lundqvist
I fjol vann han brittiska Formel 3 med Double R Racing, i år fortsätter samarbetet i Euroformula. Även det ett mästerskap för Formel 3 och det avgörs på samtliga F1-banor i Europa bortsett från Monaco. Istället kör mästerskapet det klassiska stadsloppet i Pau.
8) Elias Lundberg
Har inlett JEM i rally bra på Azorerna, han är trea efter två dagar. Tyngre har det gått för Mattias Adielsson som hade mekaniska problem under den första dagen.

9) Vietnamn
Nu har bygget av den nya F1-banan startat och 2020 ska F1 tävla i Hanoi.

10) Juan Manuel Correa
Han är nu utvecklingsförare hos Alfa Romeo Racing, teamet har även ett samarbete med Tatiana Calderon. Båda tävlar i FIA Formula 2 som har premiär nästa helg.

Motorstopp
Mercedes
Du har kanske också sett "Drive to Survive” på Netflix? Det är en dokumentär om F1, men utan Mercedes och Ferrari.
– Jag hade känslan av att det kunde bli ett störningsmoment, framförallt eftersom våra huvudmotståndare inte var med, säger Toto Wolff till motorsporttotal.com
– Teamets innersta krets måste skyddas, då får ingen mikrofon hänga över huvudet och inte någon kamera vara riktad mot dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Williams är ett sorgligt kapitel”

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Felix Rosenqvist

Indycar

Mercedes