Tre VM-stjärnor stoppas: ”Fruktansvärt”

DOHA. Dopningskandalerna kring löparnationen Kenya bara fortsätter.

Nu stoppas Daniel Simiyu och Michael Kibet, etta och tvåa i de kenyanska VM-uttagningarna på 5000 meter, från att starta i Doha.

Dessutom stoppas regerande OS-mästaren i slägga, Dilshod Nazarov.

Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) kräver att de kenyanska VM-löparna ska ha gjort minst tre oannonserade dopningtest inför ett VM.

Det har varken Simiyu eller Kibet gjort.

Därför stoppas de från att starta.

– Det är fruktansvärt, säger det kenyanska laget enligt sajten tellersport.com.

Varken Michel Kibet eller Daniel Simiyu har gjort några topptider i år, men de var etta och tvåa vid de kenyanska VM-uttagningarna, som är lika strikta som de amerikanska.

– Det är med stor besvikelse vi tvingas meddela att Michael Kibet har blivit nekad att få delta i det kenyanska laget, skriver teamet runt Kibet på sociala medier.

Förbättrat arbete

Mycket fokus har hamnat på Kenya inför detta VM.

I början av veckan visade tyska tv-kanalen ZDF hur två kenyanska VM-deltagare dopas med epo inför VM. En dold kamera visar hur de får injektioner med det prestationshöjande medlet.

Kenya står under särskild bevakning från IAAF och har hotats av uteslutning från mästerskapen om inte antidopningarbetet förbättras.

Nazarov firar OS-guldet.
Nazarov firar OS-guldet.

På tisdagskvällen kom också beskedet att OS-mästaren i slägga från 2016, Dilshod Nazarov från Tadjikistan, stängs av i väntan på utredning.

Det är hans dopningsprov från VM i Daegu 2011 som ska testas på nytt. Han slutade där på 11:e plats.

Nazarov, som kastat över 80 meter i sin karriär, har i år inte nått upp till samma nivå och är har inte varit bland de tio bästa i världen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.