Utspelet inför ödesmötet: Vi är inte rasister

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BUKAREST. Inför mötet med Sverige gör Rumäniens fotbollförbundet ett utspel i sin landslagsblogg.

Budskapet är att debatten i Sverige målat en osann bild av rasism på läktarna i Bukarest.

– Det är orättvis bild, säger förbundskaptenen Cosmin Contra till Sportbladet.

I måndags hade den svenska landslagsledningen ett möte med spelarna.

Bland annat gick man igenom säkerhetsläget i Bukarest och beskrev handlingsplanen vid eventuell rasism från läktarhåll.

Bakgrunden är den dom som Uefas disciplinära kommitté fattade tidigare i höst efter Rumäniens EM-kvalmatcher mot Spanien (1-2) den 5 september och Malta (1-0) tre dagar senare.

I beslutet går att läsa om supporterinvasioner på planen, bengaler, inkastade objekt och rasism på läktaren i form av sånger och banderoller.

Matchen efteråt tvingades det rumänska landslaget spela utan vanliga publik, istället fyllde man läktaren med 30 000 barn.

Inför mötet med Sverige har svenska landslaget fått frågor om risken för läktarincidenter, både kring inkastade föremål och rasism.

Spelare och ledare har svarat.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cosmin Contra.

”Fansen inte är rasistiska”

Nu svarar Rumäniens fotbollförbund på debatten som blivit och som man också anser fanns efter matchen mot Norge. I en landslagsblogg på förbundets hemsida går man ut med en hälsning till de ”svenska vikingarna”. Innehållet argumenterar för att man anser att Sverige, precis som Norge, ska bygga sina konstaterande på felaktiga grunder.

”Det finns inte en enda match i vilken landslagssupportrarna inte har respekterat motståndarnas ras eller färg”, står det i skrivelsen.

”Rumäner älskar fotboll, oavsett färg, ras, namn, spelares religion. Du kommer att respekteras i Rumänien och på National Arena, men du kommer inte att bli älskad”, står det vidare.

Flera rumänska journalister som Sportbladet har talat med blir upprörda när straffet från Uefa kommer på tal. De förklarar att det inte handlar om rasism utan att det bygger på motsättningar mellan rumäner och ungrare, något som också DN rapporterar om.

Enligt SportExpressen bekräftar Uefa för tidningen att det senaste straffet handlade om diskriminerande ramsor riktade mot den ungerska minoriteten i Rumänien, och att den typen av främlingsfientlighet straffas enligt reglerna om rasism.

Kvällen före match mötte den rumänska förbundskaptenen Cosmin Contra podiet. När det kom till förbundets skrivelse var han fåordig.

– Jag vill inte kommentera det mer än säga att rumäner inte är rasister och att de rumänska fansen inte är rasistiska.

Han säger till Sportbladet att han tycker att bilden som målats av den rumänska publiken inte är rättvis.

– Den är orättvis, säger han.

”Vi känner till reglerna”

På presskonferensen inför matchen fick Janne Andersson en fråga av en rumänsk reporter som menade att svensk media målar upp bilden av att det finns rasistiska inslag hemmapubliken i Bukarest. Han beskriver det själv som att det finns en utmaning med xenofobi, främlingsfientlighet, men inte ”ren rasism”.

– Vi svarar bara på de frågor vi får. Vi känner till reglerna, hur vi ska agera om något händer och det tog vi med spelarna för två-tre dagarna sedan. Så det är ingen stor sak för oss, säger Janne Andersson och fortsätter,

– Förhoppningsvis händer det ingenting, men det är upp till mig och det svenska förbundet att känna till reglerna.

Fredag Rumänien-Sverige 20.45 – direkt i TV 4. Måndag Sverige-Färöarna 20.45 –direkt i TV 4.

Grafik: www.sofascore.com

Laddar Tabell
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM