OS 2021 i Tokyo

Vill akutflytta OS-gren: ”Dödsfall kan inträffa”

Av: 

Emil Eiman Roslund

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Gång och maraton ska flyttas.

Nu blir IOK uppmanade av japanska politiker att golfen ska omlokaliseras i OS i Tokyo 2020.

– Ingen överdrift att säga att det vore extremt ansvarslöst att arrangera ett utomhussportevenemang där då, säger Shigefumi Matsuzawa.

IOK, internationella olympiska kommittén, agerade efter skräckscenerna i friidrotts-VM i Doha där maraton- och gångdeltagare tvingades bryta på grund av den extrema värmen och beslöt sig för att flytta gång- och maratondistanserna i sommar-OS 2020 till Sapporo – 80 mil norr om Tokyo.

Detta har nu lett till att oron i Japan har växt, och politiker i Japan har skrivit till IOK:s ordförande Thomas Bach för att flytta golftävlingarna från golfklubben Kasumigaseki som ligger 50 kilometer från centrala Tokyo.

– Extremhettan är ett allvarligt problem. En undersökning visar att Kawagoe City, där golfklubben Kasumigaseki ligger, är Japans varmaste plats. Mellan slutet av juli och i början av augusti är den varmaste perioden i Japan, så det är ingen överdrift att säga att det vore extremt ansvarslöst att arrangera ett utomhussportevenemang där då, säger Shigefumi Matsuzawa som sitter i den japanska regeringen.

”Dödsfall kan inte uteslutas”

Golftävlingarna i OS nästa år ska för herrar avgöras mellan 30 juli och andra augusti och damernas rundor mellan femte och åttonde augusti. Medeltemperaturen under den perioden har de tre senaste åren varit 31,7 grader varmt.

– 1 250 personer kan drabbas av värmeslag under de åtta dagarna. Ambulanspersonal och sjukhus kan inte hantera att den ena värmeslagspatienten efter den andra kollapsar. Möjligheten att dödsfall inträffar kan inte uteslutas, säger Matsuzawa.

Förslaget är att flytta OS-golfen till Wakasu Golf Links som ligger vid Tokyobukten, där det ska vara fyra grader kallare än vid Kasumigaseki. Andra alternativ är de centrala bergsregionerna i Hakone eller Nagano, två till tre timmars bilresa från Tokyo.

IOK har ännu inte besvarat de japanska politikernas uppmaning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Chocken: trefaldig OS-mästare förlamad

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Sommar-OS

Tokyo

Golf

Maraton