Nära att skalla motståndaren – på invägningen

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

HALLE. Det hettade till rejält mellan IBO-världsmästaren Sven Fornling och utmanaren Dominic Bösel under invägningen i Saale Center.

Fornling skickade iväg en skalle som kunde ha sänkt motståndaren.

– Till slut måste man markera. Han tryckte hela tiden på så då tryckte jag tillbaka, säger Sven.

Tack och lov träffade skallen inte speciellt hårt men händelsen visade tydligt proffsboxningens komplicerade psykologi inför matcher.

– Jag tror inte att psykologin i 100 meter frisim har lika stor betydelse. Jag tror inte att Sarah Sjöström simmar sex sekunder på träning och tolv sekunder i tävling. Förmodligen simmar hon ganska jämnt hela tiden och kanske bättre på tävling.

– I boxning finns folk som sparrar som världsmästare men när de går match får de inte ut det och folk som ser ut som totala nybörjare på sparring kan gå upp och leverera i match, säger Fornling.

Påfrestande sista vecka

Sista veckan inför match är en ständigt pågående påfrestande match inne i den egna hjärnan.

– Jag och Gäddan (Adrian Granat, före detta proffsboxare och Svens kompis sen barndomen) har haft många snack om boxningspsykologi. Boxning är en sport som till 80 procent är psykologi. Jag skojar inte. Vikten av dina fysiska attribut är i slutändan minimal när du står i ringen. Kan du inte få ut det spelar det ingen roll.

Samtal som hjälpt Sven att bli den världsboxare han är i dag.

– Snacket med Gäddan har betytt Jättemycket. Det är väldigt få personer som kan relatera till hur det här verkligen är. Jag kan inte jämföra med andra idrotter, men boxning är ändå en sport där det kommer upp en som mer eller mindre vill slå ihjäl dig. Min, och Gäddans, tro är att det gör omständigheterna väldigt speciella.

– Man får vara rädd men du måste lära dig att hantera rädslan och få den att trigga dig i stället för att backa. Att växa med uppgiften och under press kunna leverera och få en kick av det är enormt viktigt, säger Sven.

Vill ta hjälp av idrottspsykolog

Som har funderat på att söka professionell hjälp av en idrottspsykolog för att komma vidare.

– När jag blev knockad mådde jag ganska kasst. Jag ville fortsätta boxas men jag visste inte hur, eller vilken väg jag skulle gå. I den matchen hittade jag inte alls rätt mentalt. Sen hade jag en ganska lång paus där jag inte gick match under ett halvår. Plötsligt föll det på plats av sig självt. Lär du dig att hitta det mentala själv tror jag du blir starkare.

Har du ingen hjälp alls nu?

– Jag dricker ju en öl ibland …

Foto: SES
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN