Snabb Fredricson upp i topp

Av: 

TT

Peder Fredricson och All In fick en kanonstart på EM.
Peder Fredricson och All In fick en kanonstart på EM.

Sverige har fått en kanonstart på hoppningen i EM.

Peder Fredricson tog ledningen efter en felfri ritt och Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson är också med i toppen.

Fredricson var sist ut av svenskarna den första dagen och imponerade. Han var felfri på All In och snabbast av alla så långt med tiden 70,25.

– Jag var sist ut så det var en lång väntan. Man hann se en del, men det gäller att hålla sig till planen. All In gjorde det superbra, sade Fredricson till SVT.

Övriga svenskar var också felfria, men något långsammare.

Ett tramp i vattenhindret – det händer då och då på Mary Lou – kostade von Eckermann ett tidstillägg på fyra sekunder. Hade stoet och dess ryttare tagit sig torrskodda över den konstgjorda pölen mitt i banan, hade svensken lagt sig i den absoluta toppen.

Nu hamnade ekipaget i stället strax bakom Baryard Johnsson med tiden 77,37 sekunder.

Fredrik Jönsson, först ut av svenskarna, höll på att ställa till det för sig och Cold Play på den sista linjen – men redde ut situationen.

– Det blev inte riktigt efter den plan jag hade tänkt. Jag skulle ha tagit fem språng till kombinationen innan sista hindret. När vi var över skramlade jag ihop till en liten hög och blev en tusendels sekund för sen och det blev ett steg för mycket.

”Idiotmisstag”

Jönsson skakade på huvudet efter sista hindret – trots en felfri start på EM.

– Ja, men vad fasen. Man kan inte göra sådana idiotmisstag. Eller det kan man uppenbarligen. Det kanske betydde 30 hundradelar. Lite dumt att lägga bort dem, men som helhet var ritten bra. Hästen flög hela tiden. Det är ändå ett bra resultat att ha med sig, både för mig och för laget.

Jönssons 78,30 sekunder överträffades av Baryard Johnssons 76,75. Hon gav verkligen sig själv och Indiana chansen. Rivningsrisken var minimal men farten var inte helt enligt Baryard Johnssons tycke och smak.

Tog inga större risker

– Hon hoppade fantastiskt bra och vi fick till en relativt snabb runda utan att ta för stora risker. Jag red lite för fort för att känna mig bekväm, men jag kan inte gå in här och inte rida fort. Jag chansade så klart lite, men annars behöver man inte vara med.

TT: Du har ändå den kontroll du vill ha?

– Ja, fortfarande. Hon är väldigt fokuserad, säger Baryard Johnsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN