Granskning: Fallet Boovallen

”Skärp er och njut så länge ni kan”

Konflikten kring Boovallen rör upp känslor

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Boovallen i Nacka har fått kraftiga restriktioner efter grannarnas klagomål på oacceptabla bullernivåer.

Nu fortsätter konflikten att röra upp känslor.

”Ni som klagar på ljudet av barn som spelar fotboll – tänk på att snart så finns ni inte längre till och kommer då inte höra ett skit”, skriver Niklas Strömstedt på Twitter.

Sportbladet har tidigare berättat om Boovallen i Nacka utanför Stockholm som har fått kraftiga restriktioner efter att grannar klagat på höga ljudnivåer från idrottsverksamheten.

I två mätningar, gjorda 2013 respektive 2014, konstaterades att bullernivåerna översteg Naturvårdsverkets riktvärde vid elva angränsande fastigheter och nu måste klubbens aktiviteter hållas inom begränsade tider, högtalarsystem får bara användas fyra gånger per år och ingen organiserad verksamhet kan bedrivas under hela juli månad efter en dom vid Mark- och miljödomstolen.

Lagtolkningen kan också få stora konsekvenser för andra kommuner och idrottsföreningar i hela Sverige.

”Förbjud vuxna”

Den tidigare justitieministern Tomas Bodström var ordförande i Boo FF när rättsprocessen kring Boovallen drog igång. Han har uttryckt sin oro över att Boovallen kan bli ett prejudikat och till och med är ett hot mot folkhälsan.

– Jag har inte sett den senaste domen men om det här utvecklas på ett felaktigt sätt är det upp till regering och riksdag att se till att lagstiftningen gör att barn och ungdomar i praktiken kan röra på sig. Annars går det inte att till exempel spela fotboll i storstäder. Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö kommer ha möjlighet att ha fotbollsplaner om det inte får finnas några grannar. Då måste planerna byggas flera mil utanför storstäderna och då kommer framförallt de som inte har råd med skjutsa dit att drabbas. Då blir ungdomsidrotten ännu mer en klassfråga, har han sagt till Sportbladet.

Den långdragna konflikten fortsätter att röra upp känslor efter Sportbladets granskning. När AIK mötte Elfsborg i lördags hade AIK-fansen en banderoll med texten ”Rädda Boovallen”!”.

Även kändisar har reagerat starkt.

”Ni som klagar på ljudet av barn som spelar fotboll – tänk på att snart så finns ni inte längre till och kommer då inte höra ett skit. Så skärp er och njut så länge ni kan”, skriver Niklas Strömstedt på Twitter.

Morgan Alling har också svarat på Strömsteds tweet.

”Det inte bara är barn som skriker. Det är mest föräldrarna som står bredvid plan som skränar mest. ’Förbjud dom vuxna istället’, sa min son. Kanske en tanke”, skriver han.

Även AIK:s supportrar protesterade mot de nya restriktionerna under mötet mot Elfsborg den 13 juli.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

PODD: Aftonbladet Daily om konflikten mellan polisen och fotbollsfans

Aftonbladet Daily om konflikten mellan polisen och fotbollssupportar och försöker reda ut vad som ligger bakom slitningarna.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”6 000 AIK:are brukar höras mer än 30 000 andra supportrar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Granskning: Fallet Boovallen