Höll löftet – slog världsrekord

Joshua Cheptegei slog världsrekord på 5 000 meter under fredagens Diamond League.
Joshua Cheptegei slog världsrekord på 5 000 meter under fredagens Diamond League.

Ugandas Joshua Cheptegei lovade världsrekord på 5000 meter inför Diamond League-galan i Monaco.

Och han höll det.

Med 12:35.36 slog han Kenenisa Bekeles gamla rekordtid med nästan två sekunder.

Ja, vilken uppvisning av Cheptegei, som aldrig stumnade och löpte helt ensam andra halvan av loppet. Han sänkte sitt eget personliga rekord med över 20 sekunder när han slog ett rekord som bara världsrekordhållaren Kenenisa Bekele varit i närheten av tidigare.

Förklaringen?

– Jag tror jag mått bra av att ha fått vara hemma i Uganda den här sommaren. Normalt brukar jag ha Europa som bas, men det gick inte under coronan. Men att få var hemma med familjen i Uganda verkligen fantastisk, säger han efteråt.

Andra världsrekordet i år

– Jag har tränat bra och jag och alla runt mig visste att det var möjligt att slå det här rekordet. Monaco är en speciellt plats och ett av de ställen där det går att sätta världsrekord.

Cheptegei borde veta.

I februari satte han världsrekord på fem kilometer landsväg i samma Monaco, så det här var det andra världsrekordet i år.

Den 23-årige ugandiern började idrottskarriären som fotbollsspelare och sedan försökte sig på både längdhopp och tresteg, innan han upptäckte sin talang för långdistanslöpning.

”Har varit svårt att motivera sig”

Han tog VM-silver på 10 000 meter redan som 20-åring i London 2017 och i Doha i höstas tog han VM-guld på samma distans.

Nu gick han ner på halva sträckan och sprang fortare än någon annan i historien.

Prins Albert, Sebastian Coe och alla andra potentater stod och applåderade uppvisningen efteråt.

– Det har varit svårt att motivera sig den här sommaren, men jag har pressat mig själv och verkligen tränat på. Nu ska jag fira det här ordentligt när jag kommer tillbaka till Uganda.

Ja, det finns anledning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN