Skidlandslaget helt utan sommarläger

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson.
Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Det norska skidlandslaget uppmärksammades för att de inte lyckades hålla avståndet på sitt första träningsläger.

Svenska skidlandslaget har i sin tur valt att inte ha ett enda läger i sommar.

– Vi vill inte riskera något för åkarna. Det får bli läger med tuff sparring i höst i stället förhoppningsvis, säger landslagschefen Anders Byström.

Nyligen meddelade regeringen att reserestriktionerna inom Sverige hävs från den 13 juni.

Det förändrade inte skidlandslagets ursprungsplan att skrota sommarens lägerverksamhet och i stället ställa in siktet på hösten, om det är möjligt att genomföra läger då.

– Fram tills dess kommer tränarna hälsa på åkarna och ge de lite mer individuell uppföljning än kanske just på ett läger. Vi ser det positiva också. Tränarna får ännu mer möjlighet att jobba med åkarna där de bor, säger Anders Byström som gör sin första säsong som landslagschef.

Foto: TT
Norska åkarna höll inte avstånd.

”En investering”

Under torsdagen samlades ändå hela laget för en första samling med nya ledningen; Anders Byström och längdchef Daniel Fåhraeus.

Men då handlade det om värdegrundsfrågor.

– Vi tog till exempel upp vad professionalitet betyder för dem. Hur man ger varandra återkoppling och feedback, hjälper och stöttar varandra – helt enkelt hur man utvecklar varandra. Det var jättebra diskussioner och lite grupparbeten.

Var åkarna nöjda?

– Ja det var bra respons även om de gärna vill vara ute och träna. Men man får se en sådan här grej som en investering, så vi kan träna ännu bättre sen.

Foto: BILDBYRÅN
Anders Byström.

”Inte frusta och spotta”

Det norska landslaget har valt en annan väg – med träningsläger. När norska NRK nyligen var på plats i Oslo visade det sig att laget bröt mot sina egna smittskyddsregler och inte höll avstånd under de tuffa intervallerna på rullskidor.

– Det är för dåligt, sa landslagsläkaren Öystein Andersen.

Bilderna är något som den svenska ledningen tog upp under sin samling. Många av landslagsåkarna har och kommer att träna tillsammans under sommaren på deras respektive orter.

– Vi tog faktiskt upp den grejen, att vi måste tänka på sådana bitar. Det är lätt att hamna i en sådan situation som de norska gjorde, att man vill upp i ryggen på någon och hamnar riktigt nära. Men vi kan inte bara köra på med huvudet under armen utan måste tänka oss för med tanke på världssituationen.

Men inte helt lätt att hålla avståndet på rullskidor ändå eller?

– Nej precis, man kan ju inte ens bromsa. Men skulle man råka hamna i rygg på någon är det bara att tänka på att vika undan och sedan försöka att inte frusta och spotta allt för mycket i närheten av varandra.

Ni vill inte se likadana bilder som de i Norge?

– Nej, men det är ju svårt att undvika helt. Men vi försöker använda sunt förnuft och trycker på det som Folkhälsomyndigheten och RF lagt ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE