Johaugs nya satsning efter karriären

Från skidspår till avspärrad stadsmiljö.

Det är planen för Therese Johaug.

– Redo när jag lägger skidorna på hyllan, säger norskan.

Längdstjärnan Therese Johaug har bevisat att hon även är en gedigen distanslöpare då hon nyligen sprang 10 000 meter på världsårsbästa-tiden 31.40, som hade räckt för att kvalificera sig till VM i Doha i fjol. Och löpning vill Johaug fortsätta med efter längdkarriären – men distansen ska då vara ännu längre.

– Jag ska springa maraton en gång, jag kommer att vara redo för det när jag har lagt skidorna på hyllan. För nu är risken för belastningsskador för stor. Längdskidåkning är min sport, men det är otroligt roligt att ha på sig löparskor och springa, säger Johaug till Dagbladet.

Johaugs tränare Pål Gunnar Mikkelsplass tror att maraton passar 31-åringen bättre än 10 000 meter.

– Therese har en enorm kapacitet, och den kan användas ännu mer när loppet är längre. Vi får se vad som händer när hon slutar, det är svårt att börja en ny elitkarriär efter att du avslutat en, säger Mikkelsplass.

”Blir väldigt taggad”

Svenska längdstjärnan Frida Karlsson, som själv har tävlat i långdistanslöpning på ungdomsnivå, blev imponerad och inspirerad av Johaug efter norskans supertid på milen.

– Jag blir väldigt taggad på att köra något banpass någon gång och det kommer jag nog göra också, men det ska ju passa in och utveckla min skidåkning. Jag kommer nog springa något hemligt lopp på Nipvallen här i Sollefteå, sade Karlsson till Sportbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.