Kalla hemligheter och iskorv ska ge guld

DOHA. Den som kan hålla sig kall vinner VM-guld.

Det har gått så långt att det svenska lägret hemlighåller nedkylningsstrategin från nyfikna konkurrenter.

Men Perseus Karlström har efter noggranna tester i alla fall kommit fram till en slutsats: Iskorv går före popcornhjälm.

Perseus Karlström är på guldjakt på herrarnas 20 kilometer gång. Precis som på de övriga tävlingarna som hålls nere i centrala Doha är värmen en helt avgörande faktor, eller snarare förmågan att hålla sig kall.

– Jag har kört i värme nästan hela året, någonstans i världen, säger Perseus som till och med tycker att Dohavärmen inte är årets värsta.

– I Mexiko var det lika fuktigt, kanske lite svalare men då körde vi på dagen så det blev ännu varmare, säger han.

Brorsan Anatole Ibañez överlevde fem mil i den tryckande hettan och analysen av det loppet säger att nedkylningsplanen som Perseus tänkt använda fungerar.

”Totalt värdelöst”

Förutom nedkylda kepsar är en viktig ingrediens den så kallade iskorven.

– I Australien jobbade vi med en expert på avkylning och kom fram till att om man stoppar krossad is i en nylonstrumpa och lägger runt halsen fungerar det väldigt bra, säger han.

Han har sett flera gångare gå med nedkylda handdukar, men det ger han inte mycket för.

– Det är totalt värdelöst. Det kanske känns lite uppfriskande i någon minut men det har ingen nedkylande effekt.

Viktigt är också att kyla ned sig före start. Sänka den så kallade kärntemperaturen. Norske gångaren Håvard Haukenes berättade infrör 50 kilometer att han badade isbad inför.

Perseus Karlström har en annan strategi, men exakt vad vill han inte säga.

– Vi gör något liknande, säger han och ler.

Konkurrenterna spionerar

Mamma och förbundskapten Siv Karlström är också hemlighetsfull.

– Det finns många strategier vi använder oss av, men de är och förblir hemliga! En hel del av Perseus konkurrenter försöker nämligen på olika sätt få veta vad och hur vi gör, säger hon.

Annars har olika länder jobbat med olika hemmabyggda försök till nedkylning under loppet. Mest iögonfallande har de tyska gångarna varit som haft en hög ishatt med skärm där man hällt i is ovanifrån som sedan smält längs vägen.

Men oavsett om det funkar eller inte – där går gränsen för Perseus Karlström.

– Den var innovativ... men jäkligt ful så den kör jag inte.

Spelar det roll hur man ser ut?

– Det var som någon sa att det ser ut som de tagit en popcornhink och klippt av botten på, så kommer jag inte att ha det, säger medaljhoppet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.