Friidrott

Fanny Roos misslyckades i kulkvalet

Tränarens kritik: Otroligt illa

Av: 

Erik Karlsson

Andreas Käck

SPORTBLADET

DOHA/STOCKHOLM. I sitt livs form, men Fanny Roos tog sig inte ens till final.

Efteråt kritiseras hon av sin tränare.

– Hon stöter otroligt illa rent tekniskt, säger Vesteinn Hafsteinsson.

Fanny Roos kom till Doha i sitt livs form med ett nytt svenskt rekord i bagaget på 19,06 och ett år av hård matchning mot världens bästa i Diamond League. 18 av 19 tävlingar har varit över 18 meter och kvalgränsen för final 18,40 hade hon överträffat elva gånger.

– Hon har sett jättebra ut, nu handlar det om att få ihop det, sa tränaren Vesteinn Hafsteinsson inför tävlingen.

Just mästerskapen utomhus de senaste åren har varit misslyckade med miss i kvalet i London och en svag final på EM förra året där hon slutade elva.

”Jag är besviken”

Och det blev nervöst när den första, ganska långa, stöten blev rödflaggad. Den andra var 18,01 och förde henne upp på en finalplats men utan att vara på säker mark.

Inför sista stöten var hon på tolfte och sista plats och den förbättrade inte läget alls efter en jättemiss. Därefter väntade en tuff väntan där till slut kanadensiskan Brittany Crew passerade och Fanny Roos åkte ut – med tre centimeters marginal.

– Jag är väldigt besviken. Jag hade verkligen högre förhoppningar än det här, så det känns väldigt tråkigt. Jag sätter inte tekniken i dag. Det kändes som jag kunde stöta långt, men jag fick verkligen inte ihop det i dag, säger Roos.

”Otroligt illa”

Efteråt är tränaren Vesteinn Hafsteinsson kritisk.

– Hon stöter otroligt illa rent tekniskt. Hon hittar inte spänningsnivån, hon är övertaggad och tappar nog en meter på att hon river och sliter för mycket, säger han.

– Hon har inte klarat av utomhusmästerskapen hittills (i karriären). 18.01 är hennes längsta stöt på utomhusmästerskap genom tiderna och det låter långt, men för henne är det ingenting. Hon är helt enkelt inte redo för de här mästerskapen. Man måste ge henne den tid hon behöver. Hon har tagit kliv och gjort en fantastisk säsong, sen kommer det här. Jag lider väldigt mycket med henne, jag tycker det är så jävla tråkigt.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

LÄS VIDARE

Pettersons väg från Sixarby till Tokyo: ”Hopp och förtvivlan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Fanny Roos

Friidrotts-VM

Kajsa Bergqvist