F1-förare i bråk om klimatet

Fernando Alonso kallar Lewis Hamilton för hycklare

Flera av motorsportens största stjärnor har rykt i hop.

Om klimatet.

Lewis Hamiltons påpekande om att han enbart äter grönsaker för att rädda planeten har fått hans kollegor att anklaga honom för hyckleri.

Sedan 2017 är den flerfaldige världsmästaren Lewis Hamilton vegan, inför årets säsong sålde han sitt privata flygplan och över sociala medier har han visat upp ett stort engagemang för klimatet. Efter Japans GP för två veckor sedan kallade han världen för ”en dyster ort” och skickade en uppmaning till sina följare:

– Bli vegan. Det är den enda chansen vi har att rädda vår planet.

Det uttalandet har fått hans förarkollegor att reagera starkt och han får skarp kritik av sin tidigare teamkollega Fernando Alonso som anser satt Hamilton är skenhelig.

– Man kan inte slänga ur sig sådana uttalanden en dag för att göra motsatsen nästa dag, säger Alonso till den spanska radiokanalen Cadena Cope.

– Jag skulle aldrig gå ut med ett sådant meddelande.

Alonso anklagar Hamilton

Även om Hamilton enbart äter växtbaserad mat och även har öppnat en vegetarisk snabbmatsrestaurang så använder han hela världen som sin arbetsplats. F1 tävlar på fem kontinenter under 21 helger per år och en F1-bil förbrukar ungefär 110 kilogram bensin under ett enda lopp.

Hamilton är dessutom känd för sin extravaganta livsstil och de resor han gör mellan sina tävlingshelger.

– En F1-förare flyger ungefär 200 gånger om året och då kan man inte säga till andra människor att ”jag äter inte kött”, säger Alonso.

– Vi vet alla vilken livsstil som Lewis lever.

Inte heller Kimi Räikkönen, världsmästare 2007, förstår Lewis Hamiltons uttalande.

– Det är självklart att klimatet angår alla som lever på den här jorden, men ärligt talat är väl inte vi i den bästa positionen när det gäller att prata om miljö och klimatet, säger Räikkönen enligt motorsporttotal.

– Varför använder vi bensin egentligen? För att bli etta eller tvåa.

Räikkönen anser att F1-förarna inte är rätt personer att tala om för andra människor hur de ska bete sig.

– Tänker man efter en gång till så borde vi alla stanna hemma och strunta i racingen, säger han.

Sålt privatplanet

För två veckor sedan tävlade F1 i Japan, i helgen tävlar mästerskapet i Mexiko och nästa vecka i USA. Även Lewis Hamilton fick frågan om sina uttalanden på Instagram, men står fast vid sin åsikt.

– Det är många som har åsikter om hur jag använder mig av sociala medier, men i grund och botten är det min egen plattform. Vi har alla en röst och det handlar om hur vi använder den, säger Hamilton på presskonferensen inför Mexikos GP.

– I mitt liv måste allt gå att återanvända, från deodorant till tandborste. Jag försöker att förändra så mycket som möjligt i mitt liv. En av de stora förändringarna är att jag bara flyger i jobbet, jag undviker många resor och mellan tävlingarna nu var jag hemma i Storbritannien hos familjen istället för att åka på semester.

Ett klipp på YouTube fällde Renault - F1-bloggen

Annas motor - veckans snackisar

Pole position

Albin Elowson
Höst, regn och lera. Det är dags för Gotland Grand National som är världens största endurotävling. Ska den svenske stjärnan ta ytterligare en seger?
2) Fernando Alonso
Från F1 via WEC och IndyCar till Dakar. NU är det klart att spanjoren debuterar i Rally Dakar när tävlingen avgörs i Saudiarabien 2020.
3) Lewis Hamilton
I morgon kan han säkra sin sjätte VM-titel i Formel 1....

4) Valtteri Bottas
...om inte finländaren lyckas vinna de fyra loppen som återstår, då kan han ta över tronen. Bottas vann den senaste deltävlingen och behöver ta in 64 poäng.
5) Ott Tänak
Vinner estländaren sin första VM-titel i rally? Han har chansen när WRC kör i Spanien den här helgen, efter första dagen ligger han på plats fem, ungefär 22 sekunder efter ledande Sebastien Loeb.
6) Marc Marquez
Han är redan världsmästare i motoGP; men imponerar varje gång han sätter sig på sin mc. Denna helg i Australien, Phillip Island.
7) Johan Kristoffersson
Han tog sin första pole position i WTCR när han var snabbast i det andra kvalet till Japans deltävling. I sammandraget ligger dock Thed björk bäst till av svenskarna. Han är femma.

8) Rasmus Lindh
Den svenske tonåringen har imponerat under sina tester för Indy Lights. Målet är IndyCar 2021.

9) Juan Manuel Correa

Amerikanen som var inblandad i den otäcka olyckan under Belgien deltävling i Formel 2 har tagit sina första steg efter den långa operationen. Nu väntar en lång rehabilitering.

10) Robert Kubica
Det ryktas om att han blir tredjeförare hos Haas nästa säsong. Williams lär ersätta honom med Nicholas Latifi.

Motorstopp
Renault
F1-teamets båda bilar diskvalificerades i efterhand från Japans GP vilket gjorde att teamet tappade många viktiga poäng i konstruktörsmästerskapet. Anledningen var att bromssystemet inte höll sig inom reglerna. Fusket upptäcktes via en video som Renault själva filmade inför säsongen och som F1 sedan publicerade på på YouTube.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.