”En sekunds ledning spelar ingen roll”

Foto: Christine Olsson/TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

BUDAPEST. Finalen på 100 meter frisim är en öppen historia, säger Sarah Sjöström.

Konkurrenten håller inte med – utan ser henne som i en egen division.

– Sarah är nummer ett medan det är jämnt mellan nummer två till åtta, säger Ranomi Kromowidjojo.

Sarah Sjöström badade sig igenom försöken på 100 meter frisim. 53,01 var 1,3 sekunder från hennes eget världsrekord, men ändå hela fältets snabbaste tid. I semifinalen var hon 25 hundradelar från tvåan Simone Manuel och ytterligare ett par tiondelar till nästa konkurrent.

Det mesta talar för att Sarah tar sitt andra VM-guld under fredagen, men något som talar för en hård final är att både amerikanskan Manuel och danskan Pernille Blume kommer dit med nysatta nations- och personliga rekord: 52,69 respektive 52,99.

– Det är jätteimponerande att de persar. Vad kul, säger Sarah Sjöström.

Känner du att de är nära dig?

– Alla som är i en VM-final kan ta medalj. Kolla hur det gick på OS förra året på hundra frisim. Det spelar ingen roll om jag leder med en sekund inför en final, det betyder ingenting nu. I morgon är det den som sätter handen först i kaklet som vinner.

Foto: Christine Olsson/TT NYHETSBYRÅN

I fjol vann Sjöström OS-brons på grenen efter att Penny Oleksiak och Simone Manuel delat guldet. Sedan dess har svenskan slipat sin teknik, tränat mer på gymmet och släppt distansen 200 meter frisim för att bli kvickare i sprint.

”Det finns en toppfavorit”

Världsrekordet är ett tecken på att satsningen burit frukt. En annan är att konkurrenten Ranomi Kromowidjojo ser det som att världstoppen har skiktat sig: Sarah är på en nivå, alla andra är ett hack ner.

– Det finns fortfarande en favorit och det är Sarah. Hon är nummer ett medan det är jämnt mellan nummer två till åtta, även om jag tror att några kommer gå lite snabbare i morgon. Vi får se hur det slutar, säger nederländskan.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM