25 i vilopuls: Hoppas att han är vid liv...

Foto: TT
SPORTBLADET

Skidskytten Martin Fourcade har 63 världscupsegrar, 11 VM-guld och 2 OS-guld.

Räcker inte det för att skrämma konkurrenterna kan de titta på en annan siffra.

Han har 25 i vilopuls.

Du som läser det här har troligen mellan 60 och 80 i vilopuls. Är du ung och vältränad kanske du kryper neråt 50, elitidrottar du kan det hända att du varit nere på 40 slag i minuten.

Råkar du som läser detta heta Gunde Svan eller Per Elofsson behöver du inte mejla argt än. Vi vet att ni låg under 35 båda två. Men nu ska det inte handla om er utan om en fransk skidskytt.

”Såpass starkt hjärta...”

Martin Fourcade har dominerat sporten i många år. Han har visat en remarkabel förmåga att hålla uppe åkfarten i spåren för att sänka pulsen och vara kall på skjutvallen.

Nu får vi ett tecken på hur fransmannens kropp är sammansatt. På sitt Instagramkonto har 28-åringen lagt ut ett diagram över hjärtats aktivitet under vad vi får anta är slutet av ett träningspass och den påföljande vilan. Som högst har han över 100 i puls. Som lägst 25.

– Man brukar säga att ju bättre tränad du är desto lägre puls har du. Du har såpass starkt hjärta att det räcker med 25 slag i minuten för att hålla systemet igång under natten, säger den svenske skidskytten Fredrik Lindström.

Hur reagerade du?

– Det var häftigt. Man har hört om 35, men 25 var ny mark. Jag har aldrig hört om en så låg siffra.

Vad har du i vilopuls?

– Jag har 36-37.

”Kan inte komma mycket lägre...”

Låg vilopuls är en indikation på god form, men det är inget facit till din kondition då exempelvis genetiska faktorer också spelar in. Så Fredrik Lindström behöver inte misströsta såhär sex månader före OS.

– Det säger ju inte jättemycket. Pulsen är väldigt individuell, det märker vi som tränar efter pulsklocka. Ett visst pulsslag för den ene ger en viss belastning men är något helt annat för en annan, säger han.

Varför tror du att Fourcade publicerar bilden? Är han en stöddig person?

– Nej, det skulle jag inte säga, men på Instagram kommer mest de extrema grejerna ut. Det är topparna. Det är jakten på lajks, samma sak som för alla andra, du lägger mest ut bilder på en fin semester, inte på vardagslunken på jobbet en måndag.

Det var norska NRK som först uppmärksammade inlägget från sjunde augusti. De pratade med hans konkurrent, Tarjei Bø, som ligger runt 35 i vilopuls.

– Jag hoppas att han är vid liv. Han kan inte komma mycket lägre än det där förrän det blir farligt tror jag, säger norrmannen till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM