Storebrodern: Så dog Håkan Carlqvist

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFTONBLADET / 4216

Motorlegendaren Håkan "Carla" Carlqvist gick tragiskt bort i torsdags efter att ha drabbats av en hjärnblödning under onsdagen.

Dagen innan pratade Bertil Carlqvist, 67, med sin lillebror – där de planerade att ge sig ut med motorcyklarna tillsammans.

– Han var väldigt uppspelt och på ett jäkligt bra humör, säger Bertil till Sportbladet.

1 av 8 | Foto: Jan Collsiöö / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Carlqvist vid GP-tävlingen i motorcross 500 CC i Västerås 24:e maj 1981.

Håkan ”Carla” Carlqvist är en av de största profilerna i svensk motorsport. Motocross-åkaren blev världsmästare 1979 och 1983 och tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

Den karismatiske profilen vann många hjärtan med sin hårda inställning, vinnarskalle och ärliga uppträdande.

På fredagen kom det tragiska beskedet att Carlqvist gått bort, 63 år gammal.

Nu berättar storebrodern Bertil Carlqvist att ”Carla” drabbades av en hjärnblödning i onsdags och gick bort på ett sjukhus i franska Toulon under torsdagen.

”Gick så fort”

– Det slog till jäkligt fort. Att han varit mycket skadad visste man ju, men han levde hyfsat bra där nere trots skadorna. Men en hjärnblödning är ju något som bara smäller till, oavsett om man är 25 eller 65, säger Bertil Carlqvist till Sportbladet.

Han berättar också att han hade ett samtal med sin bror på Skype så sent som i tisdags – ett dygn innan hjärnblödningen.

– Jag och min fru brukade hälsa på honom minst en gång om året. Det här är min första semestervecka, så vi hade planerat att hälsa på dem nere i Frankrike och packat motorcykeln, säger Bertil.

– Jag och Håkan hade planerat några rutter i Alperna som vi skulle köra och ha det trevligt. Han var väldigt uppspelt och på ett jäkligt bra humör i tisdags eftermiddag. Sen tog det inte många timmar, fortsätter Bertil.

I onsdags fick han ett telefonsamtal från Håkans fru Anneli, som berättade att 63-åringen hade förts till sjukhus.

”Min bäste kompis”

Sedan följde en smärtsam ovisshet, innan Bertil nåddes av det tragiska beskedet.

– Han var min bäste kompis. Vi föddes på motorcykeln både Håkan och jag och har hållit ihop sedan vi var små, i ur och skur. Det är mycket som snurrar i huvudet nu, många som ringer. Det är bara att försöka samla ihop sig. Vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till och stötta Anneli.

”Carla” sörjs över hela idrotts-Sverige och hyllningarna fortsätter att välla in.

Sveriges statsminister Stefan Löfven är en av alla som ställt sig i hyllningskören.

– Har var en riktig fighter och en entusiast för sin sport, en stor förebild, sa Löfven i fredags.

Vad betyder hyllningarna för er, Bertil?

– Det är kul. Han är ju inte bortglömd på något sätt. Jag hade inte hört talas om att Löfven hade varit och tittat, men det var kul att höra. Det värmer.

Publicerad:

LÄS VIDARE