Spelarflykt hotar IFK: Han kan vara först att lämna

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Henrik Björdal (tv) och Mix Diskerud i Smögen. Ingen oro över framtiden här även om låneavtalen med IFK Göteborg snart går ut.
Foto: Petra Thorén
Henrik Björdal (tv) och Mix Diskerud i Smögen. Ingen oro över framtiden här även om låneavtalen med IFK Göteborg snart går ut.

SMÖGEN: Högerbacken Emil Salomonsson är inte på ett flyg på väg till Moskva.

Däremot får lånet Henrik Björdal inom kort besked om han ska packa väskorna - kontraktet med IFK Göteborg går ut om drygt tre veckor.

– Jag för en dialog med Brighton. Om vi ska ha Henrik kvar måste jag värdera vad det kostar, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

Tisdagen är stillsam och skön i Smögen. IFK Göteborg har intagit västkustpärlan och körde ett långt taktiskt träningspass på förmiddagen. Träningslägret pågår fram till torsdag.

I den friska miljön samlar ett lag som underpresterat ny energi.

Samtidigt är det inte bara jaktplanen i kustbandet som hänger som orosmoln över de blåvita spelarna. Det finns en rad avtal som går ut efter säsongen och två lån som slutar mitt i (se sammanställningen här intill).

– Det är ingen idealisk situation, säger tränaren Jörgen Lennartsson som själv fryst sina förhandlingar om förlängning.

– Malmö har också tolv utgående avtal och där hör man inte ett ord. De har inte förlängt med någon ännu..., påpekar Mats Gren.

Mix Diskerud, på lån från New York City, slår sig ner på bänken bredvid Henrik Björdal, på lån från Brighton, och säger skämtsamt "Premier Leaguespelaren".

Norrmannen Henrik Björdal tillhör Brighton, som tagit klivet upp i Premier League. Han har ett år kvar på kontraktet med den brittiska klubben och har knappt en månad kvar på sitt låneavtal med IFK Göteborg.

Sportchefen Mats Gren bekräftar att diskussioner med Brighton pågår.

– Vi kommer inte att få honom på ett lån, han har bara ett år kvar på sitt kontrakt. Så det är att köpa loss honom. Det blir en stor kostnad per år som vi får värdera, säger Mats Gren.

Blåvitt är ett aktuellt val

Henrik Björdal är medveten om situationen, men känner sig inte stressad:

– Göteborg är en fin klubb att utvecklas i och det är bra nivå på allsvenskan. Jag kan tänka mig att stanna, men det är upp till Brighton. Min agent och Mats har en dialog så får vi se, säger han.

Är det intressant att stanna en längre period?

– Brighton har tagit sig upp till Premier League och klubben tror på mig, men det blir ändå svårt att få speltid där. Det viktigaste för mig är att få spela. Får jag det här hade jag varit nöjd med att stanna. Blåvitt är väldigt aktuellt. Jag trivs både i laget och i stan.

Björdal på tisdagens träning.

En bit längre bort på bänken sitter Emil Salomonsson.

Enligt tidningen GT på väg till Spartak Moskva för tio miljoner kronor.

Men spelarens agent Stefan Pettersson och Mats Gren hävdar att det inte finns ett konkret bud eller ens diskussioner.

– Jag har inget bud, inget konkret. Jag har hört att det finns intresse men mer är det inte. Jag har inte haft någon kontakt med klubben och har inga bud via någon agent heller, säger Mats Gren.

– Jag vill inte kommentera det, jag vill bara prata om Blåvitt. Man slutar aldrig häpnas över saker och ting. Jag vet inget i ärlighetens namn, säger Emil Salomonsson som har avtal som löper vidare med IFK.

Trio stjärnor som kan försvinna

Flera av spelarna med utgående kontrakt har Mats Gren haft diskussioner, men de har strandat enligt sportchefen. IFK Göteborgs ekonomiska situation och framtida vägval har väntats in.

Risken finns att flera av stjärnorna lämnar, samtidigt som de har visat intresse av att fortsätta i Göteborgsklubben.

– Sören (Rieks), Mads (Albaek) och Thomas (Rogne) har jag fört en dialog och förhandlingar med sedan rätt tidigt. Men alla tre har egentligen sagt att de vill vänta och se vad som händer i sommaren fönster, plus att de gärna vill se att klubben satsar.

Finns det konkret intresse som du vet om gällande någon av dem?

– Ett bud som ligger? Nej, det gör det inte. Men de kan diskutera med andra klubbar från första juli.

Sportchefen har under de senaste veckorna fått en budget att förhålla sig till och pusslet av spelartruppen kommer att läggas under sommaren och hösten.

Publicerad:

LÄS VIDARE