Bolts avsked – efter tunga VM:et

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Jimmy Wixtr öm

LONDON. Ett sista ärevarv – men nu är det över.

Och Usain Bolt lovar att han inte kommer tillbaka.

– Jag har sett för många gå i pension och sedan komma tillbaka och skämma ut sig själva. Jag vill inte vara den personen, säger han.

Det blev inte alls det farväl från den stora scenen som Usain Bolt önskat sig. I stället för ett tolfte VM-guld slutade det i en skada på sista sträckan i stafetten. Efteråt lämnade Usain Bolt Olympiastadion i London utan att prata med någon. 

Men publiken fick ett farväl – ett dygn senare. VM:s sista kväll avslutades med att Usain Bolt fick göra ett sista ärevarv.

”Nästan att jag grät lite”

Inför fullsatta läktare gick han runt och tackade publiken. Han gjorde två längre stopp, ett vid 200-metersstarten och ett vid starten på 100 meter.

− Jag sa farväl till fansen, men också till mina grenar. Det är grenarna jag har dominerat i flera år och det var nästan att jag grät lite, men det kom inget, säger Bolt.

De senaste 24 timmarna berättar han mest har handlat om behandling av skadan han ådrog sig och tid för återhämtning. Men en ljuspunkt har funnits, Manchester Uniteds 4–0-utskåpning av West Ham.

”United gav mig ett leende”

– Det fick ett leende på mina läppar. Vi såg bra ut redan från start. Alla spelare såg bra ut, Lukaku, Rashford och Matic steppade verkligen upp. Det hjälpte min dag i dag.

Att karriären avslutades med ett misslyckande tror han inte kommer påverka hans arv.

– Jag tror inte ett VM kan förändra det jag har gjort. Efter att ha förlorat 100 meter var det någon som sade att Mohammed Ali också förlorade sin sista fajt. Jag ångrar inte det här året, säger han.

I framtiden vill han fortsätta jobba inom friidrotten. Han utesluter inte jobb som tv-expert, assisterande tränare eller inspiratör för IAAF.

Men först: fest.

– Ni känner mig, det första jag kommer att göra är att ha lite roligt. Så jag ska gå ut nu och ta en drink och slappna av. I morgon ska jag tillbringa lite tid med familjen, det är det som står närmast på programmet för mig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM