Publicerad:
Uppdaterad:

Citatet som bevisar lögnen: ’Skrämmande’

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

”Alla norska åkare har genomfört antidopning-utbildningen”, sa norske landslagschefen Vidar Löfshus i oktober.

Facit: Endast fem-sex åkare gjorde den.

– Det är skrämmande. Det är en grov misskötsel, säger idrottsjuristen Gunnar Martin Kjenner.

Gårdagens civila rättegång kring Therese Johaugs eventuella dopningsavstängning inleddes med en överraskning.

Ett mejl från 2015 visade att norskan hade missat en utbildning i antidopning.

– Jag minns inte att jag har sett det. Men jag ser ju att jag har fått den. För min del är marknadsdagarna ett vilt kaos. Jag kan bara beklaga det, sa Johaug i rätten.

Utbildningen har betydelse för att avgöra hur mycket den norska skidstjärnan ansträngt sig för att inte få i sig fel preparat.

Endast fem gick utbildningen

Men situationen har även satt det norska längdlandslaget i en jobbig sits.

I oktober sa nämligen landslagschefen Vidar Löfshus att ”alla norska åkare har genomfört utbildningen”.

– Samtliga utövare gick den 2015. Det är samma program som i år (2016), men vi har skickat en påminnelse till alla att göra det i år också, så att de friskar upp minnet, sa Löfshus till Nettavisen då.

Men under gårdagens rättegång framkom det att varken Johaug eller Marit Björgen, som var kallad som vittne, genomfört antidopning-utbildningen.

Och Nettavisen skriver nu att endast fem-sex norska åkare genomförde utbildningen – långt ifrån Löfshus löfte om att samtliga hade gjort den.

– Jag tog för givet att detta följdes upp av alla våra idrottare 2015 då de hade fått order om detta och Antidopning Norge medverkade på våra marknadsdagar i april 2015, säger Löfshus till tidningen.

Juristen: Det är skrämmande

De falska löftena har satt det norska längdlandslaget i dålig dager och man får kraftig kritik från idrottsjuristen Gunnar Martin Kjenner.

– Att skidförbundet inte informerat om ”ren idrott” och följt det Antidopning Norge påtvingat dem är skrämmande. Det är en grov misskötsel som landar på idrottarna i nästa omgång. Det är de som är moraliskt ansvariga, säger Kjenner enligt NTB.

Vidar Löfshus har bett om ursäkt för sina uttalanden och bekräftar att samtliga norska åkare – efter att Johaug åkt fast – nu genomgått utbildningen.

– Det har visat sig att alla inte gått klart utbildningen vilket vi bett om ursäkt för. Men jag vill betona att alla våra idrottare nästan dagligen måste rapportera var de befinner sig och att alla dopningstester de gör under ett år visar all eventuell användning av medicin, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: