Nytt guld i U23-VM till Anna Dyvik

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

För två år sedan tampades hon mot en magbakterie, mot blodig hosta och mot utbrändhet.

Nu är Anna Dyvik världens bästa unga skidåkare.

– Det är så himla sjukt, men helt fantastiskt, säger hon efter sitt andra U23-VM-guld på tre dagar.

I tisdags vann Anna Dyvik guld och Maja Dahlqvist brons i U23-VM:s sprint. I dag stod svenskorna på startlinjen igen när distansen var 10 kilometer fristil i Soldier Hollow utanför Park City, USA.

Där visade Dyvik att hon trivs lika bra med klassiskt som fristil, lika bra med distans som sprint.

Falun-Borlänge-åkaren var tvåa efter halva milaloppet, men helt ohotad segrare i mål. Marginalen till silvermedaljören Tiril Udnes Weng var 16,8 sekunder och till trean Lovise Heimdal 23 sekunder. Därmed vann svenskan sitt andra U23-VM-guld inom två dygn.

”Har höjt min lägstanivå”

– Jag var ganska trött idag, det tog emot lite. Så fort jag gick över tröskeln och fick lite mjölksyra kändes det jobbigt, så jag höll mig under tröskeln i ett och ett halvt varv, säger hon på telefon från USA.

Och sedan?

– På slutet körde jag allt jag kunde. Så det visade sig nästan ha varit bra att ha varit trött, att man var lugn i början.

Du har tagit stora kliv i vinter. Känns det annorlunda att ge sig ut på tävling?

– Ja, ett mycket bättre driv och teknik. Det är så konstigt, även om det känns dåligt ibland går det jättebra resultatmässigt. Jag har höjt min lägstanivå.

”Armen domnade bort”

För Dyvik är succén extra anmärkningsvärd med tanke på bakgrunden. Hon tog två medaljer i JVM 2014, men säsongen 2015–16 tampades hon både med magsjuka och blodig hosta innan en läkare konstaterade att hennes energidepåer var tömda. Om hon inte slutade stressa riskerade hon att bli utbränd.

– Armen domnade bort. När jag ringde i panik till 1177 efter hjälp domnade halva ansiktet bort samtidigt som jag pratade med tanten. Jag grät. "Jag får en stroke!" sa jag, "jag får en stroke!", berättade hon i en intervju med Sportbladet i december 2016.

Tappade landslagsplats

Dyvik tappade sin plats i landslagen, la om sin träning och började om sin satsning, vilket har visat sig lyckat. Hon vann en sprinttävling i Skandinaviska cupen i december 2016 och har alltså nu följt upp det med dubbla guld på U23-VM.

När hon tänker tillbaka på resan låter hon nästan förvånad.

– Det är helt sjukt, verkligen. Det är jätteroligt.

Anna Dyvik har kvar ett lopp på U23-VM, lördagens skiathlon som är hennes favoritdistans, och dagen efter tar Rikard Grip ut laget till senior-VM i Lahtis.

– Jag har inte tänkt på VM, men om jag blir uttagen kommer jag att åka, säger hon.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Dyvik.