Northug misstänkte hjärtfel: ”Allvarligt”

Foto: TT

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Petter Northug har haft en tung säsong så här långt.

Och nu avslöjar norska tidningen Nettavisen att skidstjärnan genomgick en hjärtundersökning – liksom Charlotte Kalla – nyligen.

– Jag var tvungen att kolla så att allt stod rätt till, säger Northug.

Norske skidstjärnan Petter Northug har haft en blytung skidupplevelse säsongen 2016/2017.

31-åringen var 74:a i den norska säsongsöppningen och sedan dess har eländet mest bara fortsatt.

– Känslan liknar lite den jag hade inför säsongen 2011. Då var allt som jag gjorde före jul eländigt, sa Northug strax före jul.

Misstänkte hjärtfel

Och nu skriver Nettavisen att mardrömssäsongen fick norrmannen att ana det värsta: Problem med hjärtat – liksom Charlotte Kalla efter sin säsongsstart.

Därför genomgick Northug flera undersökningar i samband med uppehållet i julas för att försäkra sig om att han inte hade något hjärtfel.

– Ja, jag var tvungen att kolla så att allt stod rätt till. Det gjorde det och blodproverna var fina. Det var lite som vi trodde, att det hade tippat över lite, säger han till tidningen.

– Vi tog smällen i december allvarligt. Då är det naturligt med en full hälsokontroll. Det är rutinmässigt som man måste göra när kroppen inte fungerar, säger Northugs tränare Stig Rune Kveen.

”Inte alls vanligt”

Att hälsokontroller genomförs är regel under en säsong.

Men ultraljudsundersökningarna med hjärtat är extremt ovanliga att genomföra under säsong, enligt norske lagläkaren Petter Olberg.

– Vi följer åkarnas hjärtdiagram och lyssnar på samtliga. Men att gå vidare med ultraljud är inte alls lika vanligt, säger han till tidningen.