Leder rallyt - trots öppen bildörr

Latvala jagar Neuville i Värmland

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Micke Fransson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nuville imponerar i Rally Sweden

I VM-premiären hade han greppet, men bilen gick sönder.
Nu jagar Thierry Neuville revansch, trots en öppen bildörr.
– Jag tappade tid på att dra igen den, säger han.

Fredagens inledande sträckor avgjordes till stor del på den norska sodan av gränsen mellan Norge och Sverige. Underlaget var isigt, det var mycket lössnö och under den senare delen av dagen snöade det ytterligare. Det gjorde att förutsättningarna var tuffa men belgaren imponerade. Hyundaiföraren inledde Rally Sweden bra och ledde WRC-klassen inledningsvis, men fick tuff konkurrens av Jari-Matti Latvala. Finländaren som kör för Toyota tog över ledningen efter fyra specialsträckor, men Neuville svarade med att vinna tre av de fyra avslutande specialsträckorna och han har ledningen med mer än 28 sekunder efter den andra dagens tävlande.
– Det är långt kvar av rallyt så jag vågar inte ta ut något än, säger han till rallyradion.
– Men det var väldigt svårt under sista sträckan eftersom bildörren öppnade sig hela tiden så jag fick stänga den. Jag tappade lite tid när jag fick dra igen den om och om igen. Jag försökte att bara köra säkert till slutet, pacen har varit bra hela dagen och strategin också.

Ogier agerade snöplog

Bakom Neuville jagar finländaren Jari Matti Latvala som har vunnit Rally Sweden tre gånger tidigare.
– Dagen har varit jättebra, säger Jari Matti Latvala.
– Även om det var lite galet på slutet när däcken tog slut.
De fyra senaste årens världsmästare Sebastien Ogier tvingades byta stall inför säsongen sedan Volkswagen lämnat mästerskapet. Han inledde året med en seger i Monte Carlo och gick ut först under alla sträckorna på fredagen.

Det gjorde att han fick agera sopkvast och plöja genom snön.
– Det har varit svårt hela dagen och den sista specialsträckan var extremt svår eftersom det snöade hela tiden, säger han till Rallyradion.
- Vi lär tappa en hel del jämfört med de som kommer bakom. Vi gjorde allt vi kunde, nu får jag hoppas på bättre förhållanden i morgon. Då är vi inte först på banan.

Ogier ligger på plats fem i sammandraget, ungefär sex sekunder efter Ott Tänak som är trea.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM