Längdskidor

Nobbar tajtare samarbete med Charlotte Kallas succétränare

Stina Nilsson har landslagschefen som bollplank

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

TOBLACH. Magnus Ingesson har tagit över damlandslaget i skidor och är personlig tränare för flera åkare.

Stina Nilsson tillhör inte dem.

Sprintstjärnan har valt att återgå till Rikard Grip, landslagschef, istället för att utveckla samarbetet med Charlotte Kallas succétränare.

– Det är så jag vill ha det, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson under lägret i Toblach

I våras slutade norrmannen Ole Morten Iversen som damtränare för det svenska landslaget.

Han flyttade hem till Norge och är numera tränare för det norska damlandslaget.

I och med uppbrottet blev Stina Nilsson av med sin närmaste tränare. Sprintstjärnan, som vann OS-guld, i vintras var och är i stort sin egen coach, men hade Ole Morten Iversen som bollplank.

Hennes nygamla bollplank nu är landslagschefen Rikard Grip.

Stina Nilsson har valt att i nuläget att inte utveckla ett mer personligt samarbete med Magnus Ingesson. Den meriterade tränare har tagit över damlandslaget efter Ole Morten Iversen. Han har gjort det efter ett mångårigt och framgångsrikt samarbete med Charlotte Kalla.

”Lite med han också”

Landslaget har nyligen tillbringat en vecka i de italienska alperna på läger. Sportbladet träffade Stina Nilsson under lägret. Sprintstjärnan var tillbaka efter en kortare period med en överbelastningsskada.

Då berättade hon om sitt val. Hon påpekade också att Magnus Ingessons metoder och sätt att leda och tänka finns tillgängligt om hon behöver och hon låter sig inspireras. Det är förstås Magnus Ingesson som leder träningar och upplägg i samband med landslagets läger.

– Han är lite med han också, när man är i ett landslag måste man få helheten att snurra, säger Stina Nilsson och påpekar:

– Jag kan inte bara köra över Magnus och Stefan (Thomson, fystränare) som är landslagstränare, jag tar in det som de säger också. Det finns alltid koncept som har bra saker som säkert passar mig. Men allt som erbjuds passar inte mig så det gäller att jag varsamt plockar ur russinen ur kakan, säger Stina Nilsson och påpekar:

– Jag hyser lika stor respekt för Magnus som jag gjorde för Ole Morten när han var landslagstränare. Men det är Rikard som jag kommer ha som bollplank. Det är mest jag själv som kör och det är så jag vill ha det, säger sprintstjärnan.

Under lägerdagarna i Toblach

Under lägret i Toblach var Rikard Grip på plats i sin roll som landslagschef. Hans roll som personlig tränare åt åkare är i övrigt väldigt begränsad.

Men Stina Nilsson stämmer han av med regelbundet.

Magnus Ingesson är vid sidan av sitt förbundsjobb personlig tränare åt flera åkare, men även han söker Stina Nilsson mellan lägerveckorna.

– Jag försöker ha kontakt med henne. En eller två gånger i veckan, säger han.

Hur ser du på att hon är sin egen tränare?

– Man kan inte påtvinga en person någonting, det måste man ha respekt för.  Hon är nyfiken och vill veta saker och ting. Hon kan ta in saker som hon tycker är bra, men hon är duktig på att sålla. Hon vill utvecklas vidare.

Tror du som landslagstränare om hon hade mått bra av att ha en personlig tränare?

– Det vet jag inte. Så väl känner jag henne inte. Hon kör mycket själv och har Rikard som bollplank och det har fungerat. Men varför ska man bryta det? En del individer vill ha det styrt, andra inte, säger Magnus Ingesson.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Thorén: Får leta efter nya nycklar till framgång nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Charlotte Kalla

Stina Nilsson

Rikard Grip

Magnus Ingesson