Emil Bergkvist säkrade en VM-titel i rally

avAnna Andersson

Foto: Foto: Timo Anis
Emil Bergkvist säkrade en VM-titel i rally JWRC

Emil Bergkvist är världsmästare i rally.

Han vann VM-deltävlingen i Turkiet och säkrade titeln.

– Det är helt underbart, säger han.

Efter två tyngre säsonger i den fyrhjulsdrivna klassen WRC2 valde Bergkvist och hans kartläsare Patrik Barth att ställa upp i JWRC där man tävlar med tvåhjulsdrivna bilar. Målet var att vinna titeln för att få det fina priset.

En Ford Fiesta R5 från det Brittiska Ford-teamet M-Sport med fria däck och bränsle för WRC2 2019.

Inför den sista dagens tävlande i Turkiet hade svenskarna ledningen och de lyckades behålla den in i mål.

Därmed säkrade Bergkvist VM-titeln i JWRC.

– Det är helt underbart! Jag vet knappt vad man ska säga, jag har inga ord. Det är så himla skönt, vi har kämpat så länge för detta. Äntligen, säger Emil Bergkvist.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få vinna VM. Det är inte många som får bli det, detta är ett minne för livet.

Tidemand bröt

Deltävlingen i Turkiet var otroligt tuff mot materialet, Pontus Tidemand bröt i klassen WRC2 sedan han drabbats av flera punkteringar och i WRC fick VM-ledaren Thierry Neuville ge upp sedan bilen gått sönder.

– De sista sträckorna var hemska när man insåg att det kunde gå vägen. Man hörde varenda ljud i bilen och trodde att den skulle gå sönder närsomhelst. Men den höll, säger Emil Bergkvist.

– Drömmen och målet är att köra bilen i WRC2 nästa år.

Dennis Rådström slutade på andra plats i Turkiets VM-rally i klassen JWRC. I WRC vann Ott Tänak och han är nu 13 poäng efter Thierry Neuville i kampen om VM-titeln. Tre deltävlingar återstår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

WRC

WRC2