Silver till Gunnarsson i U20-VM i stavhopp

avPelle Strandman

Foto: LEHTIKUVA / X00718

Hon siktade på guld – men fick nöja sig med silver.

Trots tuffa förutsättningar blev det en andraplats för supertalangen Lisa Gunnarsson, 18, i U20-VM:s stavhoppsfinal.

– Jag har tappat en del av hoppkänslan, säger hon till Svenska Friidrottsförbundets hemsida.

Hässelbys Lisa Gunnarsson är en av Sveriges mest lovande friidrottstalanger och imponerade stort i våras med ett nytt personbästa på 4,60 meter i en tävling i Austin, Texas.

Med det slog hon Angelica Bengtssons tidigare svenska juniorrekord med två centimeter.

Gunnarsson, som förra året vann guld i U20-EM, gick in som favorit i damernas stavhopp i U20-VM i Tammerfors – men det var nära att hon inte kom till start.

– Jag stukade foten ganska illa i kvaltävlingen (i tisdags) och fick tejpa inför finalen. Som tur var var det inte upphoppsfoten men ett tag var jag orolig om jag skulle kunna starta, säger hon.

Rev ut sig på 4,40

Väl i finalen fick 18-åringen från Stockholm se sig besegrad.

Gunnarsson klarade höjden 4,35 i det andra försöket men rev därefter ut sig på 4,40. Ett resultat som räckte till en silvermedalj.

I stället var det tjeckiskan Amalie Svabikova som drog det längsta strået och kammade till sist hem en klar seger när hon klarade 4,51 i sista försöket.

– Jag är ganska nöjd med silvret utifrån förutsättningarna. Jag ville hoppa lite högre och jag var väldigt nära i första försöket på 4,40 men blev trött på slutet och ansatslöpningen var ojämn.

”Har inte varit lätt”

Sedan i höstas bor Lisa Gunnarsson i USA där hon studerar på college – något som kan ha påverkat hennes hoppning i negativ bemärkelse.

– Det har inte varit helt lätt att få ihop träning och studier och efter att jag satte personligt rekord med 4,60 i mars så har jag tappat en del av hoppkänslan. Det har varit svårt att få allt att fungera under våren och sommaren, säger hon.

Redan på lördag har Sverige en ny chans på stavhoppsmedalj. Då hoppar nämligen storfavoriten Armand ”Mondo” Duplantis i herrarnas final.

ARTIKELN HANDLAR OM