Quarterhäst

Historia

Kolonisterna som kom för att söka lycka i Nya Världen kom dock inte till ett land där mjölk och honung serverades på ett fat. Men i ett avseende var de lyckligt lottade, för det hästmaterial de tog i arv från sina spanska föregångare var en mycket värdefull tillgång.

Dessa ursprungligen spanska hästar, vilka härstammat till stor del ifrån arabiska och berbiska hästar, hade utvecklats på de amerikanska kontinenterna utan inblandning av främmande blod. Nybyggarna förändrade detta genom import av hingstar från Storbritannien som var "av ädelt blod", det vill säga hingstar som tekniskt sett inte var fullblod eftersom denna ras ännu inte hade skapats, men vars härstamning överensstämde med det som sedan den engelska fullblodsrasen byggdes upp. Det första "fullblodet" som kom till Amerika landsteg i Virginia år 1730. Hingsten hette Bulle Rock och härstammade i rakt led ned till Darley Arabian. År 1752 importerades fullblodshingsten Janus till Virginia. Alla dagens quarterhästar är förväntade att härstamma ifrån honom.

Genom att korsa goda infödda ston, som härstammade från spanska importer, med engelska hingstar av hög kvalité fick kolonisterna fram en förträfflig häst som hade alla de egenskaper som behövdes för att motsvara de krav som pionjärlivet ställde på dem. Dessa hästar användes till flera sysslor i jordbruket. drog kärror och timmer och vagnen till kyrkan på söndagarna. Dessutom var de utmärkta ridhästar med sin vägvinnande men bekväma aktion, och de var lättfödda, för om så blev nödvändigt. kunde de periodvis klara sig själva.

De virginanska godsägarna förde inte bara med sig sitt aristokratiska värde av kungliga England, utan även en passionerad kärlek för kapplöpningar. Men det var dyrt och svårt för de vida spridda nybyggarna att röja ett område endast för detta ändamål och de smutsiga vägarna hade för många krökar och svängar för kapplöpningar. Så deras kapplöpningar fick äga rum på privata stränder, en uthuggen väg i vildmarken eller huvudgatan i en by till en användbar quartermilebana (400 meter). I Lexington blev detta ett sådant plågoris att man blev tvungna att förhindra löpningarna genom lag.

Sporten etablerades före revolutionskriget. En resande som var där vid denna tid skrev: "De är mycket fästa vid kvartskapplöp vilket alltid är en match mellan två hästar att löpa en kvarts mil, rakt ut..."

Den lilla pionjärhästens fantastiska snabbhet och väldiga sprinterförmåga gav rasen dess första namn; "The Famous and Celebrated Colonial Quarter Pacer". men numera kallas den helt enkelt för The Quarter Horse. Men aveln blev formellt etablerad först år 1941 då "The American Quarter Horse Association" bildades. De har sitt högkvarter i Amarillo i Texas.

I takt med fullblodets frammarsch och byggandet av flera ovala banor togs intresset för stayerlöpningar över så till den grad att man slutade med quartermilesprints helt i de östra amerikanska staterna.

Exteriör

Quarterhästen har en höjd av runt 145 till 163 cm och en vikt på omkring 425 till 550 kilo. Förekommande färger är fux, brun, mörkbrun, svart, leverröd, gråbrun, rödgråbrun, musgråbrun, isabell samt skimmel i olika varianter.

Huvudet är kort. brett och fyrkantigt med rak profil, bred panna, raka medellånga öron som sitter väl åtskilda, stora intelligenta vänliga och klara ögon, stora näsborrar samt tydliga käkar.

Quarterhästen är i regel en robust och kraftigt byggd häst med välutvecklat bakparti. Halsen är välformad, muskulös och lite böjd. Manken är tydlig och klart avskild, ryggen är kort och rak, långt muskulöst och avrundat kors som lutar lite mot höft hörnet och svansroten, svansen är lågt ansatt.

Bröstkorgen är omfångsrik, bogpartiet långt, sluttande och muskulöst. Benen är solida med goda muskler, breda och välformade leder, muskulösa lår. korta skenor, välformade och väl åtskilda senor, kotorna är av medellängd och tämligen raka, hovhornet är hårt och välformat.

Användningsområden

Att quarterhästen är en kapplöpningshäst har ju redan berättats om. Under utvecklingen av denna ras har avelsarbetet hela tiden haft ett praktiskt syfte och man fick också fram en häst som var snabb, livlig. aktiv och med mycket snabba reflexer. Under årens lopp har nämligen quarterhästen utvecklat en instinkt att beskydda andra djur; en förmåga att snabbt kunna förutse dess nästa rörelse. reagera blixtsnabbt för att vända, mota eller en plötslig halt för att inringa till exempel en kalv som skilt sig från hjorden. Denna förmåga ledde till att där man höll boskap; där fanns det också Quarterhästar.

Quarterhästen har ett gott lynne och används förutom till kapplöpning också till westernridning, rodeo, polo, banhoppning och jakt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN