Angerer starkast i herrarnas Tour de Ski

SPORTBLADET

Mathias Fredriksson bäste svensk på 14:e plats

Cavalese (TT:s utsände)

Tobias Angerer knäckte slalombacken och konkurrenterna. Och med segern i Tour de Ski tog han ett bastant grepp om världscupbucklan.

Efter 11 kilometers jakt i fristil nådde Angerer det höga målet, 400 världscuppoäng och 630000 kronor i prispengar.

Herrarnas avslutning i Tour de Ski kortades från 15 till 11 km fristil kvällen före tävlingen. Detta för att åkarna annars kunde ha varvat varandra på 2,5 km-slingan vid stadion då differens i jaktstarten var så stora. Det förargade förstås åkarna, främst i det norska lägret, som ju fick kortare längd och tid på sig att jaga i kapp Tobias Angerer. Tysken hade nog klarat en längre utmaning också.

Den stentuffa avslutningen uppför Cermisbacken, en drygt fyra kilometer lång pina mot målet, var oförändrat lika lång. Och där var Angerer omutlig. Norske tvåan Simen Östensen var ett tag ifatt Angerer, men när det började luta ordentligt uppför drog han obevekligt i från. Segermarginalen blev 46 sekunder och Angerer hade tid att ta en tysk flagga med sig över mållinjen.

– Jag höll mig kall och berget var inte så jobbigt som jag hade trott, sade Angerer, som drygade ut ledningen i världscupen till 115 poäng.

Östensen fick även Alexander Legkov framför sig. Ryssen avancerade från tionde till andra plats efter en imponerande bergsklättring.

– Men jag kan inte sätta ord på hur nöjd jag är, sade 22-årige Östensen som kom till Tour de Ski utan att ha gjort ett enda världscuplopp.

Inge svensksuccé

För svensk del blev Tour de Ski ingen sportslig succé. De traditionella parhästarna Mathias Fredriksson och Anders Södergren var som väntat främst, men inte tillräckligt långt framme. Till slut hamnade de på 14 respektive 16 plats, runt tre minuter från Angerer, de många världscuppoängen och de stora slantarna.

– Onsdagens lopp i Oberstdorf var nyckeldistansen. Södergren och jag är ju bra på 15 klassiskt, tappa två minuter finns ju inte, sade Mathias Fredriksson.

– Tour de Ski har varit ett mål, men när det blev som det blev så fanns det ingen chans. Den som vinner Tour de Ski vinner också världscupen, det är så.

Efter att ha pustat ut och vräkt i sig vätska efter att ha besegrat tidernas värsta uppförsbacke i längdåkning var åkarna överens om att Tour de Ski är något att bygga vidare på.

– Tour de Ski är den bästa nyheten för skidsporten som har kommit på flera år. Jag är inte helt främmande för att köra fler tourer i stället för världscuptävlingar varje vecka. Men det finns ju barnsjukdomar, sade snart 34-årige Fredriksson.

Anders Södergren höll med. Och eftersom formen inte var som den skulle så var han tacksam över att Tour de Ski-premiären stympades och stannade vid sex tävlingar på åtta dagar då tävlingarna i Nove Mesto ställdes in.

– Det finns ju åkvänligare backar, men det är rätt rafflande ändå, sade Anders Södergren och pressade fram ett leende.

– Tour de Ski är en skitbra grej, men det hade varit roligare om man hade varit med där uppe. En av mina ”helvetesuker” jag kör under träningsperioden ger en annan trötthet, men idag var det en helvetesbacke i alla fall, det kan jag säga.

Alla fem kvarvarande svenskar fullföljde och längst ned totalt hamnade sprintstjärnorna Tobias Fredriksson, Peter Larsson och Björn Lind.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM