Vinden – spelarnas största hot

SPORTBLADET

”Utan vind är St Andrews inte svårare än Söderåsen”

Utan vind är St Andrews inte svårare än Söderåsen, Gävle eller Isaberg.

Men blåser det till hamnar bunkrarna mer i spel och vinden gör faktiskt till och med puttningen otroligt svårbedömd.

Och den suger framförallt energin ur spelarna.

Foto: väderhot Här, på St Andrews, spelar damerna nu för första gången British open. Det stora hotet för golfarna är vädret.

Regn är sällan något stort problem, om det inte är riktigt tungt. Spelarna har caddies som håller utrustningen torr och det enda spelaren behöver bry sig om är att hålla sig själv torr och spela.

Stark vind är däremot ett betydande problem för nästan alla spelare. Det krävs erfarenhet och disciplin för att spela bra ett helt varv i vind och oftast knäcks de svaga först.

Rena döden

Regn och vind i kombination är rena döden.

Då knakar det ordentligt i fogarna hos alla och det är bara överlevnad och enkelt spel som gäller. Damerna spelar British Open på St Andrews på skotska östkusten dagarna som kommer. Det ligger mellan Edinburgh och Dundee ungefär fem mil söder om Carnoustie där herrarna spelade för ett par veckor sedan.

Vinden är det svåra

På St Andrews går de första nio hålen rakt ut, de sista nio rakt in. Oftast ligger vinden på från vänster på vägen ut och från höger på vägen in.

Det är banans svårighet tillsammans med de enorma greenerna.

Vinden är nästan aldrig i hålets längdriktning och det är svårt att hålla bollen från bunkrarna. Du har mest utrymme på vänster sida och där kan man ofta missa utan att det händer så mycket.

I sidvind måste man antingen skruva bollen in i vinden vilket innebär att slagen tappar längd, eller sikta vid sidan av fairway och spela med vinden, vilket är svårt och psykiskt påfrestande.

Rutin väger tungt

Den som kan kontrollera sina slag i vind bäst och dessutom puttar okej kommer att vinna damernas British Open.

Vi har 16 svenska spelare till start och det här känns som ett bra tillfälle för någon av våra yngre spelare att slå igenom. Men rutin brukar väga tungt på dammajors och känslan är att någon av de etablerade världsstjärnorna kommer att vinna igen.

Och bli historisk.

Läs också:

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf