Uppdrag: Rädda Sverige

SPORTBLADET

Juniorhjältinnorna ska ta a-laget till EM: Kan inte låta dem sitta

Foto: Säker seger Damlandslaget tog en säker seger över Ukraina i går.

SÖDERTÄLJE. Från VM-silver till krångligt kval.

De svenska juniorhjältarna ska ta seniorlandslaget till EM.

– De är så duktiga att man inte kan låta dem sitta, säger assisterande förbundskaptenen Stefan Pettersson till Sportbladet.

Foto: Sänkte tolv poäng Frida Eldebrink gjorde 12 poäng i går mot Ukraina. Den 8 september är det returmöte i Ukraina. Lika många poäng då med?

När Sveriges juniorlandslag chockade basketvärlden – och sig själva – med att ta silver i JVM var Frida Eldebrink, 19, den stora ledaren. Södertäljes guard blev också MVP, turneringens viktigaste spelare, och imponerade stort mot världens bästa juniormotstånd.

Nu är hon och lagkamraterna Elin Eldebrink, 19, och Louice Halvarsson, 18, tillbaks i verkligheten Ð en verklighet där man måste slåss för att ens ta sig till EM.

Yngre fått chansen

I går kvalspelade Sveriges damer mot Ukraina. Pressen märktes – i alla fall i första halvlek.

– Vi var nog ganska nervösa, vi missade ju vartenda skott vi sköt i början, säger Frida Eldebrink.

I den andra halvleken höjde Sverige sig markant. Underläge med fem poäng i paus vändes till tvåpoängsledning efter tredje och i den sista perioden var segern aldrig hotad. När slutsignalen gick hade Elin Eldebrink gjort 9, systern Frida 12 och Louice Halvarsson 17 poäng.

– De här tjejerna är så pass kompletta som basketspelare, de är en del av den nya generationens spelare som vi vill ha i landslaget, säger Stefan Pettersson.

Det svenska landslaget har generationsväxlat ganska abrupt i och med intåget av nye förbundskaptenen Milan Veverka och stjärnguarden Maria Näsströms hälseneskada. Det har gett de yngre spelarna chansen att visa vad de går för.

– Det är ju bara roligt att man får spela, att ta större ansvar. Man får inte tänka så mycket utan bara gå ut och köra, säger Frida Eldebrink.

Även Stefan Pettersson är imponerad av de unga tjejerna.

– De är helt underbara att jobba med, de drar igång de äldre och har inga nerver över huvud taget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket