Nytt dödsoffer i Dakarrallyt

SPORTBLADET

Motorcyklist avled efter olycka

Det omtvistade Dakarrallyt fortsätter att skörda offer.

Sydafrikanske motorcyklisten Elmer Symons blev rallyts 48:e dödsoffer när han förolyckades på den fjärde etappen.

Olyckan inträffade på tisdagsmorgonen mitt ute i öknen, efter 142 km av den 679 km långa etappen mellan Er Rachidia och Ouarzazate.

– Vi vet inte exakt vad som orsakade olyckan eller hur motorcyklisten dog. Olyckan inträffade på en del av sträckan som var farlig med lösa sandformationer. Rallycentret i Paris fick en automatisk satellitsignal som indikerade att motorcykeln hade fått ett plötsligt stopp. Föraren dödades utan tvekan omedelbart, sade tävlingsledaren Etienne Lavigne.

Den 29-årige Elmer Symons, sydafrikan som bodde i USA, körde rallyt för första gången men hade två gånger tidigare deltagit som serviceman. Han låg på 18:e plats i sammandraget.

Dakarrallyt är omtvistat och kontroversiellt. Sedan rallyt startade 1979 som Paris-Dakar-rallyt har många deltagare dött och många av dem är just motorcyklister. Förra året förolyckades australiern Andy Caldecott i en krasch och åren dessförinnan spanjoren Jose Manuel Perez och italienaren Fabrizio Meoni under liknande omständigheter.

Två svenskar deltar i motorcykelklassen. Thomas Berglund slutade på 44:e plats, drygt en och en halv timme efter etappsegraren Marc Coma, Spanien, och Annie Seel på 85:e plats, två och en halv timme efter.

I bilklassen går det fortsatt tungt för tyskan Jutta Kleinschmidt och hennes svenska kartläsare Tina Thörner. De drabbades av problem med kopplingen när de låg på tionde plats och rasade ned till en slutlig 32:a plats på etappen. I måndags började deras bil att brinna efter ett elfel. De ligger sammanlagt på 25:e plats, 2.23 timmar efter ledande spanjoren Carlos Sainz.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport