Göteborg får inomhus-EM i friidrott

SPORTBLADET

2013 är det dags igen för Göteborg att stå värd för ett stort friidrottsmästerskap. I dag utsågs Göteborg att arrangera inomhus-EM.

– Det är så härligt, säger Ullevichefen, Anders Albertsson till gp.se.

Göteborgsdelegationen på Malta har lobbat hårt för att övertyga det europeiska friidrottsförbundet, EAA. Och i dag blev det klart att man lyckats.

– Riktigt kul att det blev Sverige. Ett mästerskap på hemmaplan betyder så mycket för alla inom friidrotten, alla aktiva, tränare och ledare. VM 1995 och EM 2006 har ju varit stora inspirationskällor, säger Johan Wissman i ett pressmeddelande.

Wissman var med i den svenska delegationen bakom ansökan.

Allt under samma tak

Friidrotts-EM 2013 kommer att arrangeras under parollen ”all under one roof”, allt under samma tak. De aktiva får promenadavstånd mellan hotellet och Scandinavium.

Glädjebeskedet betyder att Scandinavium måste byggas om för uppskattningsvis 35 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Postens nätupplaga.

Budgeten för mästerskapet beräknas till 40 miljoner kronor.

Göteborg stod värd för ett stort mästerskap i friidrott i fjol (inomhus-EM), samt 1995. Under VM-tävlingarna för tolv år sedan satte britten Jonathan Edwards sitt fantastiska världsrekord i tresteg, 17.29.

Under förmiddagen meddelades också att Paris tilldelas inomhus-EM i friidrott 2011. Ett mästerskap Göteborg ville arrangera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott