"Tio poängs överläge är bra"

SPORTBLADET

Dackarna kopplade guldgrepp

Efter den första SM-finalen i speedway leder Dackarna över Västervik med 53–43.

– Tio poängs överläge är bra, men jag hade hoppats på större seger, sade Dackarnas Andreas Jonsson.

En hel del regn över Målilla hade gjort banan relativt svårbemästrad för förarna. Starterna var otroligt viktiga i början av matchen. Gästerna var kvickast från start men hemmaförarna lyckades hålla jämna steg i början tack vare några riktigt snygga omkörningar.

Dackarnas Fredrik Lindgren gick i spetsen för omkörningar. När Västervik var på väg mot en dubbelseger i heat tre åkte han förbi båda Västerviksförarna. Han fortsatte sedan på den inslagna linjen och tappade bara tre poäng.

Drog ett tungt lass

– I början av tävlingen är det viktigt att visa det egna laget att man är tänd och visa andra laget att det kommer att bli tufft. Jag är nöjd med insatsen ikväll, även om det var svåråkt, sade Lindgren.

Även Andreas Jonsson och Peter Karlsson drog ett tungt lass i Dackelaget. Jonsson var på strålande åkhumör, showade i depån och spelade luftgitarr mellan heaten.

– Jag hade testat mina grejer innan tävlingen och visste att jag hade de hästkrafter i motorerna jag skulle ha. Då blir det mycket enklare att köra, sade Jonsson.

”Hade hoppats på större siffror”

Fast Jonsson var ändå inte helt nöjd efter matchen.

– Jag hade hoppats att vi skulle kunna vinna med ännu större siffror. Jag vet hur svårt det kan vara i Västervik. 15-20 poängs ledning hade varit ännu bättre. Om Västervik tar ett par dubbelsegrar i början av matchen har vi kniven på strupen direkt, fortsatte han.

Västerviks lagledare Peter Helgesson var trots förlusten inte direkt deppig. Flera av hans förare har mycket att bevisa. I Målilla var det bara Chris Harris, Bjarne Pedersen och Tomasz Gollob som gjorde sitt jobb. Harris tog tolv poäng från sin reservplats och var Västerviks bäste poängplockare.

”Vet vad vi kan”

– Tio poängs underläge känns okej när vi inte hade vårt bästa dag. På hemmabanan vet vi vad vi kan och gör vi vårt jobb vinner vi onsdagens match, så är det bara, sade Helgesson.

Det lag som har sammanlagt flest poäng efter onsdagens match tar SM-guldet. Skulle Västervik vinna med tio poäng på onsdagskvällen väntar skiljeheat om SM-guldet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway