Detta har hänt

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är de viktigaste detaljerna härvan som skakar formel 1

Mars 2007: Efter Kimi Räikkönens seger i Australien påtalar Ferrarimedarbetaren Nigel Stepney för McLarens chefsdesigner Mike Coughlan att Ferraris F2007 kan vara regelvidrig. McLaren protesterar hos FIA som förbjuder det flexibla underrede som Ferrari använt sig av. McLarens teammanager Jonathan Neale ber Coughlan att avbryta kontakten med Stepney.

April: I samband med testerna i Barcelona träffas de gamla polarna Nigel Stepney, Ferrari och McLaren-Mercedes Mike Coughlan. Ferrarimedarbetaren lämnade över en 780 sidor tjock dossier med hemligstämplat material, som bland annat innehöll teknisk beskrivning av Ferraris bil, skisser, testresultat och strategier.

2 maj: Stepney och Couhglan träffar Hondas stallchef Nick Fry på flygplatsen Heathrow i London, de båda söker jobb hos Honda. Men Honda är inte intresserade.

25 maj: Coughlan ber teammanagern, Jonathan Neale, om att få lämna McLaren för ett annat team och visar två dokument utan att tala om var han fått dem ifrån. Neale ber honom förstöra dokumenten.

Mitten av juni 2007: Coughlans fru Trudy kopierar dokumenten (som ligger på CD-Romskivor) i en affär i närheten av McLarens fabrik i Woking. Försäljaren blir misstänksam när han ser Ferraris logotype och via honom får Ferrari reda på att de utsatts för spionage. Coughlans förstör originaldokumenten, de bränns i trädgården.

22 juni: Italiensk polis gör en husrannsakan hemma hos Nigel Stepney och beslagtar bevismaterial.

3 juli: Nigel Stepney sparkas från Ferrari. McLaren erkänner att en av deras medarbetare fått information av Ferrari, en husrannsakan göra hemma hos Mike Coughlans. Bland annat beslagtas två CD-Romskivor. McLaren hävdar att medarbetaren arbetat på eget initiativ, själva vill de samarbeta. Även Coughlan får sparken.

4 juli: Ytterligare en husrannsakan hos Stepney. Ron Dennis, McLaren, meddelar att stallets bilar inte dragit någon nytta av Ferraris information.

11 juli: Mike Coughlan och hand fru Trudy går i engelsk domstol med på att ge Ferrari all den information de har, i gengäld läggs åtalet i Italien ned.

26 juli: FIAs interna rättegång, World Motor Sport Council, anser att McLaren haft information från Ferrari men att det inte finns tillräckliga bevis för att det påverkat årets VM-säsong. Inget straff delas ut.

27 juli: Ferrari överklagar.

31 juli: Presidenten i ACI-CASI (Italiens bilsportförbund) Luigi Macaluso skriver ett brev till FIAs president Max Mosley och ber honom att ta upp ärendet på nytt.

5 september: FIA har nya bevis i spionskandalen, allt ska avhandlas den 13 september.

6 september: FIA har kommit över en E-mejlkonversation mellan McLarens Fernando Alonso och testföraren Pedro de la Rosa. Mejlen är i från inledningen av säsongen och man ska ha diskuterat inställningsdata för hjulupphängningen. Pedro de la Rosa känner den avstängda Mike Coughlan från deras tid i Arrows. FIA har skrivit ett brev till samtliga McLaren-förare och påtalat att de är skyldiga att lämna all information de vet. De slipper straff om de lämnar all information nu, men om de undanhåller detaljer och dessa sedan uppdagas blir straffen hårda.

7 september: Fernando Alonso hävdar att anklagelserna mot honom är lögn och att han inte förrått sitt stall.

Källor: ITV, MotorsportTotal, FAZ, Sport1, Ansa, FIA.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport