Lättare för asiater klara dopningstesten

SPORTBLADET

Forskare: ”Gräns- värdena är olika”

Ny forskning visar att kineser, japaner och andra orientaler kan klara sig i dopningtester – även om de tagit otillåtet testosteron.

– Nittio procent av alla orientaler saknar en gen som gör att de inte utsöndrar något testosteron i urinen, säger Mats Garle, chef för dopningslaboratoriet i Huddinge.

Foto: Världsrekordhållare. Forskare har upptäckt att asiater har lättare att klara dopningskontroller då gränsvärdena är satta efter vita idrottare. Häcklöparen Liu Xiang är inte misstänkt för dopning.

Syntetiskt testosteron är ett tillväxthormon och mycket vanligt som dopningsmedel.

Bara i år har fem friidrottare åkt fast med otillåtna halter testosteron i kroppen.

Det var det som fällde bulgariska höjdhopperskan Venelina Veneva, EM-tvåa i Göteborg, och hennes landsmannina Vanya Stambolova som tog EM-guld på 400 meter.

Utgår från vita

Men när gränsvärdena för testosteron sattes av tyska forskare en gång i tiden utgick man från vita idrottare.

Nu har det visat sig att 90 procent av alla orientaler och även tio procent bland vita idrottare saknar en gen som gör att kroppseget testosteron inte utsöndras i urinen.

– Det betyder att de har en extrem låg kvot från början och har man det är det betydligt svårare att komma över gränsvärdet. Därför är risken att de ska komma undan i ett test betydligt större, säger Mats Garle.

Tror du att idrottare från de här länderna kan utnyttja luckan i systemet?

– Nej, enskilda personer känner oftast inte till sina egna värden. Då måste man ha tillgång till ett laboratorium. Däremot kan det ju vara så att om man dopar sig, så är möjligheten större att klara sig undan i ett test.

Fler skillnader

Finns det fler skillnader mellan olika folkslag?

– Vi upptäcker nya saker ju mer vi lär oss. Nu vet vi att det finns skillnader hos olika etniska grupper, som vi måste ta hänsyn till i framtiden. Att gränsvärdena inte är lika är ett problem vi har i dag. Och det kan gälla fler testmetoder.

I år har hittills 25 friidrottare åkt fast i oannonserade dopningskontroller. Ingen har kommit från Kina.

Samtidigt jobbar kineserna hårt med dopnings-bekämpning i hemlandet inför OS i Peking nästa år.

Mats Wennerholm