SPIONERNA

SPORTBLADET

Gamla hjältarna ska hjälpa blågult i EM

1 av 2 | Foto: kartlägger hoten Magnus Wislander ska spionera på Sveriges kommande EM-motståndare.

Gamla VM-hjältarna Magnus Wislander och Pierre Thorsson ska hjälpa blågult under EM.

Sportbladet kan avslöja att de och fem andra topptränare blir Ingemar Linnélls spioner.

– Ju fler ögon desto bättre, säger Thorsson.

I eftermiddag tar förbundskapten Ingemar Linnéll ut sin spelartrupp till EM i Norge 17-27 januari.

Men spiontruppen är redan uttagen.

Linnéll och hans assistent Ola Lindgren kommer att ta hjälp av sju av Sveriges topptränare för att kartlägga motståndarna, däribland stornationerna Spanien och Tyskland, i det gruppspel Sverige ska avancera till från grupp D.

De sju tränarna har i höst börjat Master Coach-utbildningen, den högsta tränarutbildningen du kan gå i Sverige och som certifieras av europeiska förbundet. I utbildningen ingår just analyser av EM-lag.

– Det är en jättemöjlighet som vi ska ta vara på, säger Linnéll.

Förbundskaptensduon sköter på egen hand kartläggningen av motståndarna i det inledande gruppspelet men är sedan under EM fullt upptagna med landslagets egna tre matcher på fyra dagar.

– Det här gör att Ingemar kan koncentera sig på de matcher han ska göra och sedan få ett material som vi förhoppningsvis kan ta fram på ett ”anständigt” sätt, säger Wislander.

’Kul och inspirerande’

Spionerna analyserar motståndarna i dataprogrammet Sideline och lämnar över hela sitt material till Linnéll och Lindgren, som sedan väljer vad man förmedlar till spelarna.

– Det är ett kul och inspirerande uppdrag. Vi kommer att göra dem det de vill ha från oss. Ju fler ögon det är desto bättre, säger Thorsson, i dag i allsvenska Hästö.

Allt fler av de gamla hjältarna från landslagets guldår samlas nu kring landslaget: Lindgren är assisterande förbundskapten, Björn Jilsén sitter i landslagskommittén och Wislander och Thorsson blir alltså EM-spioner.

– Vi har varit med om så mycket, brinner för handbollen och har mycket att förmedla, säger Thorsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll