Pixbo skrattar hela vägen till Globen

SPORTBLADET

Niklas Jihde ger inte Täby nån chans – här tippar sportbladet.se:s innebandykrönikör SM-semifinalerna

Då var det klart, Sveriges fyra bästa innebandylag ska nu göra upp om de två finalplatserna till världens mäktigaste innebandyboll – Globen.

Det blev till slut Warberg som knep den fjärde och sista biljetten till semifinalpasset.

Vill ni veta vilka som går till final?

Läs vidare.

Pixbos tränare, Anders ”Anton” Jonsson stod i direktsändning och strödde ännu mera salt i vårt redan öppna slutspelssår och berättade att seriesuveränerna från Mölnlycke helst hade valt AIK i semin.

Något som hade varit en teoritisk omöjlighet även fast vi slagit ut Täby eftersom vi slutade på platsen bakom Jonssons lag i serien.

Nu fick det bli Täby istället, vilket säkerligen inte får storfavoriterna att ligga sömnlösa de närmaste nättera. Den andra semifinalen avgörs mellan Warberg och Storvreta.

Sporten växer – då måste vi rusta

Warberg blev det sista laget att stämpla in till semifinalspasset efter att ha skickat iväg Helsingborg på en välförtjänt semester. Det var dock stor dramatik på västkusten – inte så mycket i själva matchen, där var Warberg överlägset bäst, utan vid sidan om.

Någon mindre begåvad person hade nämligen mordhotat en spelare i hemmalaget och matchen fick spelas med stor polisbevakning.

Har svårt att smälta intrycket att en spelare i ett innebandylag kan bli mordhotad, ett hot är ett hot och ska självklart alltid tas på största allvar. Hotet lär dock inte ha kommit från någon i Helsingborgklacken, för där såg det ut som det var knattelaget som följt med för att stötta sina idoler. Innebandy börjar dock bli stor och den berör människor även utanför den inre kärnan, det står helt klart efter denna incident.

Det här är säkert inte sista gången det kommer att hända något otrevligt vid sidan om planen. Vi vill växa och då gäller det att stå rustade även mot yttre omständigheter, vilket Warberg verkar ha gjort med den äran denna afton.

Korpen-klass, Warberg

En annan sak som irriterar mig, är hur det kan vara möjligt för ett hemmalag att stå för funktionärerna i sekretariatet. I går blev Helsingborg fullständigt bestulna på ett fortsatt numerärt överläge då hemmafunktionärerna blundade och lät klockan ticka några extra sekunder.

Domarens kommentar var att de inget annat kunde göra än att lita på grabbarna i ”sekket”, där speakern för övrigt under spelets gång sitter och skriker ut hemmalirarnas namn så fort dom gör något läckert. Snacka om korpen!

Men vi glömmer det tråkiga och sätter istället tänderna i semifinalerna istället:

Pixbo–Täby

Hade någon sagt till Pixbospelarna inför säsongen att de "bara" behövde tvåla dit Balrog och Täby för att nå en ny SM-final, så hade de säkert krävt en undersökning av den personen. Fjolårets silverrävar kommer att få jubla många gånger innan de å nyo är redo för revansch i Globen. Nej, jag är inte dum i huvudet, Täby är ju laget som skickade ut oss ur slutspelet, och det kan jag aldrig förklara bort och tänker inte heller göra det. Täby var i slutändan det bättre laget och är värda den här semifinalbiljetten, helt klart.

Men Täby är nog tyvärr det svagaste laget som någonsin nått en semifinal. Förvisso förfogar överraskningsgänget över den bästa målvakt jag någonsin stött på, Daniel Ramsin, men inte ens han kan hålla dem kvar mot Pixbos alla måltjuvar.

Tror att Sundbom & Co i Täby redan har vunnit sitt guld när de skickade ut oss i löpspåret, i vilket fall som helst kommer det här att bli en munsbit för ett taggat Pixbo.

Tips: 3–0 till Pixbo.

Warberg–Storvreta

Den här serien kommer att bli lika tuff som Borgs Wimbledonfinal mot McEnroe 1980. Tyckte mig dock se något i Warberg som kan avgöra denna historia - han heter Karl-Johan Karlsson och är normalt sett en ordinär spelare som inte sticker ut speciellt mycket. Men jag fascinerades av att se hans inställning och slit i den första perioden mot Helsingborg. Det fanns en blick och kraft i allt han gjorde som drog med sig hela laget, det är en sådan spelare som varje lag behöver för att gå långt i ett slutspel. Är dock lite osäker på hur Warberg reagerar när de inte få lika mycket "hav" av spelyta som de fick mot Helsingborg. Jag unnar dock mannen som kommer att få priset som "Årets Spelare", Mathias "Bult" Larsson, en ny chans i en SM-final.

Håller inte med SVT:s expert, Peter Kokocha, om att det här är två lag som spelar en positiv innebandy, Storvreta backar ju hem lägre än vad Mikael Holmer har hook på sin klubba, vilket naturligtvis begränsar det positiva spelet kraftigt.

Uppsalalaget har dock mängder med giftiga anfallsspelare som inte behöver speciellt många lägen för att hänga dit kassarna – men laget har aldrig tidigare nått en SM-final och som alla vet är traditionens makt väldigt stor inom idrotten.

Det som också talar för Storvreta är att de verkar ha massor av sparkapital kvar i form av Johannes Gustafsson och Mika Kohonen, två världsspelare som endast mäktat med fyra poäng –tillsammans!

Tips: 3–2 till Warberg.

Niklas Jihde ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy