Bergman fyra i sprinten

SPORTBLADET

Bra utgångslägen inför jaktstarten för svenskarna

Bättre kunde han inte hantera bössan.

Synd att benen inte riktigt räckte till.

Carl-Johan Bergman missade prispallen med 4,2 sekunder i Hochfilzen.

29-åringen från Ekshärad och bosatt i Lillehammer var ytterst nära det första svenska besöket på prispallen i skidskyttets världscup den här vintern.

Det såg ju så bra ut.

Han hade tredjeplatsen när han slängde geväret på ryggen efter fem snabba och välriktade skott på den andra skjutstationen. Men i spurten mot mål gick det aningen för långsamt.

Vinnande Dimitrij Jarosjenko var Bergman inte i närheten av att nå i fatt. Ryssen var överlägsen, trots en bom. Och till Ole-Gunnar Björndalen var det också för långt.

Duell med Makovejev

Duellen stod mot Jarosjenkos polare, Andrej Makovejev. Ryssen åkte snabbare än han sköt bra. Trots två missade skott tog sig Makovejev förbi Bergman på de sista kilometrarna och snodde den sista pallplatsen med ynka dryga fyra sekunder.

Det var ändå en väldig framgång – och nu blir Bergman en man att räkna med i den totala världscupen. Det var en fullträff han behövde efter placeringarna 48–34–55 vid förra helgens premiärtävlingar i Kontiolahti.

Bakom Bergman fortsatte Björn Ferry att visa att formen är god. Han slutade elva efter ett missat skott och ligger nu sexa totalt på 101 poäng. Efter fyra tävlingar leder Björndalen på 144.

David Ekholm fick något av ett individuellt genombrott med sin 16:e-plats. Precis som Ferry missade han bara ett skott och låg riktigt bra till när han lämnade andra skjutstationen. Men skidåkningen in till finishen var inte lika vass och han sjönk tillbaka i fältet.

Tuff debut för Brink

I Hochfilzen fick debutanten Jörgen Brink en påminnelse om att det långt ifrån räcker att kunna åka skidor. Den förre längdstjärnan – tre VM-brons i Val di Fiemme 2003 – brände hälften av sina tio skott och landade på 71:a plats.

Mattias J Nilsson kom 28:a (tre missade skott) medan Jakob Börjesson hade en trist dag och slutade på 90:e plats (fyra bom).

På lördagen väntar jaktstarten över 12,5 km.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte