Twin-win-situationen

SPORTBLADET

Elin & Frida – nu kommer den nya generationen Eldebrink

Foto: Basketstjärnor Fyra år efter pappa Kents OS-brons kom de till världen, Elin & Frida. Och redan vid 18 börjar de själva göra avtryck i svensk idrott. ”Det bästa vi haft i svensk dambasket”, säger avgående förbundskaptenen Eivind Möstl.

Södertäljes dambasket står och faller med tvillingsystrarna Elin och Frida Eldebrink. Snart gäller det samma för landslaget. 19-åringarna spås samma lysande framtid som pappa Kent hade som spjutkastare.

– Årets mål är att ta SM-guld, sen att bli proffs i Europa, säger Elin.

På 80-talet dominerade syskonen Eldebrink Södertäljes sportliv. Kent tog OS-brons i Los Angeles 1984 och brorsan Anders vann SM-guld med SSK året efter. Nu är det dags för stan att ta till sej ett nytt syskonpar Eldebrink.

Det är Kent Eldebrinks tvillingdöttrar Elin och Frida som är framtidshoppen för svensk dambasket.

De styr just nu allt i Södertälje. I?går gjorde de tillsammans mer än hälften av lagets poäng. Nu räckte det inte mot ett 08 Stockholm som hade en betydligt jämnare lag. 53-79 blev förlustsiffrorna och då hjälpte det inte att Elin gjorde 13 poäng och Frida 19.

Pappa stark

– Nej, vi spelade riktigt dåligt idag. Vi spelade inte som ett lag, vi hjälpte varandra för dåligt, säger Elin.

På planen är de svåra att skilja åt. Båda är 173 cm långa, har håret på samma sätt och rör sej väldigt lika.

– Fast nu är vi inte så lika längre, i alla fall tycker inte vi det, säger Frida.

Frida och Elin spelar på samma position. De är guards som dribblar upp bollen och styr spelet. Dessutom är de lagets bästa försvarare. Det märks att de är starka. Ett arv från pappa Kent?

– Ja, han lärde oss att styrketräna tidigt. Vi är starka båda två, det har vi alltid varit. Annars är vi nog mer lika mamma när vi spelar. Hon är gammal kulstöterska och har mycket temperament, precis som vi, säger Frida.

Imponerad

En som är imponerad är avgående förbundskaptenen Eivind Möstl.

– Det kan bli hur stort som helst, det bästa vi haft i svensk dambasket. De saknar nerver och är totalt orädda. Jag tror att dom kommer att få fina erbjudanden från Europeiska toppklubbar redan i år, säger han.

I somras gjorde Eldebrinkarna debut i A-landslaget. Ungefär samtidigt var de med och tog ett imponerande EM-brons med U18-landslaget. Där togs Frida ut till turneringens All Star lag.

Något liknande har aldrig hänt i svensk basket förr. Just nu går de sista året på gymnasiet. Om de ska välja proffsspel i Europa eller college i USA nästa år vet de inte.

– Vi har alltid hållit ihop så det skulle vara både tryggt och kul att gå vidare tillsammans, säger Elin.

– Ja, samtidigt konkurrerar vi ju med varandra. Det vore kanske nyttigt att sära på oss, säger Frida.

Elin & Frida

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket