Serenas tunga comeback

SPORTBLADET

Dömdes ut på förhand för sin vikt – klar för semifinal

1 av 3 | Foto: aftonbladet bild och ap
much-vikt För tung, för stor, för kraftig. Kritikerna dömde helt ut Serena Williams chanser att lyckas i Australien open. De fick fel. Nu är hon spelklar för semifinal.

LOS ANGELES

För tio dagar sedan var Serena Williams raknad 81, uträknad och förlöjligad.

Nu skrattar ingen längre åt tennisens före detta världsetta.

Helt otippat har hon nått semifinalen.

– Det var bara jag och min mamma som trodde att jag kunde gå så här långt, sa hon i går efter att ha vunnit en rysare i kvartsfinalen mot den 19-åriga israeliskan Shahar Peer med 3–6, 6-2, 8-6.

Uttalandet är ingen överdrift.

– Hon kan inte vinna ett tredje australiensiskt mästerskap. Inte i år, skrev krönikören Ron Reed i Australiens största tidning Herald Sun när Grand slamtävlingen drog igång i förra veckan.

Kraftig och tung

Det var en uppfattning han inte var ensam om. Hennes rankning var en av anledningarna, bristen på matchträning en annan. Till det kom insinuationerna om hennes kroppshydda. Hon kallades visserligen inte fet men omnämndes som ”stor”, ”kraftig” och ”tung i fötterna”.

– Man ska inte slå på någon som ligger. Jag inser att folk har rätt att skriva vad de vill. Men man borde inte såga någon så hårt när de försöker komma på benen, svarade Serena.

Vad kritikerna tycktes bortse från var att 25-åringen i fjol missade både Franska mästerskapen och Wimbledon på grund av en knäskada. Hon drabbades också av en tragedi när hennes halvsyster sköts till döds av en gängmedlem i Los Angeles.

Förstörd träning

Efter en misslyckad comeback i US Open i fjol drogs Serena in i en sju veckor lång rättegång där hennes pappa, Richard Williams, fälldes för kontraktsbrott. Serena och hennes syster, handledsskadade Venus, friades i målet.

– Att få träningen förstörd under sju veckor var tufft, sa hon i går.

Självförtroendet övergav henne dock aldrig. Och efter de imponerande segrarna över serbiskan Jelena Jankovic och den ryska världsfemman Nadia Petrova i Melbourne är det lika stort som då hon tog sin sjunde Grand Slamtitel.

Motigt i USA

På frågan varför USA för första gången någonsin inte hade någon kvinnlig seedad spelare i lottningen, svarade hon:

– Amerikansk tennis har haft det lite motigt. Men vi har ett par stabila spelare, nämligen Venus och Serena Williams.

– Och de två är otroliga. De är de bästa ni någonsin har sett.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis