Andreas Jonsson ut i GP-semifinal

SPORTBLADET

Crump starkast i finalen

Foto: Jason Crump i vit huva vann Cardiffs Grand Prix.

Jason Crump vann VM-deltävlingen i speedway i Daugavpils. Men Crump tog bara in en poäng på Nicki Pedersen som slutade tvåa i finalen före Tomasz Gollob.

Andreas Jonsson nådde semifinal men var där chanslös.

Jason Crump hade en småjobbig väg fram till finalen i lettiska Daugavpils. I sitt fjärde heat för kvällen blev han utesluten av svenske domaren Krister Gardell och var inte alls nöjd efteråt.

– Ytterligare ett dåligt domslut i VM-serien. Han (Hans Andersen) var på mitt framhjul och hade jag inte lag mig hade jag hamnat i staketet, sade Crump till SVT24.

Men australiern kom igen. I finalen startade Crump från yttern, tog ytterspåret och susade förbi övriga förare på första rakan och var sedan helt ohotad. Crump tog sin andra seger för säsongen och är nu 16 poäng efter Nicki Pedersen i sammandraget.

– Jag var först nöjd att nå final, sen öppnade det sig som en motorväg när jag väl var där. Jag har kul igen, sade Crump efter segern.

Pedersen leder sammandraget

Men Nicki Pedersen var, sett till kampen om VM-titeln, en vinnare han också. Pedersen har tagit sig till final i alla åtta deltävlingar och blir mycket svår att fånga in för de övriga. Andreas Jonsson svarade för sin näst bästa VM-tävling för säsongen med tio poäng. Jonsson blev utesluten i sitt sista ordinarie heat och stannade på nio poäng i grundomgången. Ett elfel stoppade Jonsson, som inte hann byta cykel innan tvåminutersregeln tickat ut. Jonsson hade haft chansen att vinna grundtävlingen om han kunnat starta, vilket givit stor favör i banlottningen.

Nu fick Jonsson välja startspår som trea i semifinalen, hamnade på bana tre som blev allt sämre ju längre tävlingen led. Jonsson hade inte en chans att hänga på vare sig Nicki Pedersen eller Jason Crump.

En poäng för lite

För Fredrik Lindgren slutade tävlingen snöpligt. Lindgren hade sex poäng inför sitt sista heat och efter första sväng var han uppe i ledningen. Men Chris Harris smet förbi ganska snabbt, en andraplats hade räckt för semifinalplats. Men i utgången på sista sväng hittade även Rune Holta förbi Lindgren. Sju poäng var en för lite för semifinalplats.

Positivt för Lindgren var att han smet förbi Holta i VM-tabellen. Med tre deltävlingar kvar är Lindgren på åttonde plats, den sista platsen som garanterar en plats i nästa års VM-serie.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway