Silver-Emma tog första toursegern

Foto: Emma Johansson efter silvret i Peking. Nu har hon vunnit sin första tourseger.
SPORTBLADET

I Peking vann Emma Johansson överraskande OS-silver i linjeloppet.

I går vann hon Trophée d´Or féminin – hennes första seger i ett etapplopp.

– Ja, vad ska man säga? Jag fattar knappt vad som händer, säger hon.

För ett par veckor sedan gled Emma Johansson i mål som tvåa i damernas linjelopp i OS och plötsligt förändrades livet för 24-åringen från Sollefteå. Emma Johansson – hon som var en lovande cyklist innan OS – blev till en fixstjärna.

Fruktad av alla.

– Det är jättemärkligt det som hänt. Nu kan jag inte längre göra någonting i fältet. Alla bevakar mig och försöker jag trampa på så väljer konkurrenterna att låta mig köra ensam. Det är jättejobbigt, säger Emma Johansson.

”Alla har rivit och slitit”

Men i det franska etapploppet var det ingen som rådde på den färska OS-silvermedaljören och Emma Johansson tog sin första tourseger i karriären.

– Klart att jag är överraskad. Jag har ju inte haft de bästa förberedelserna direkt. Allt har gått i ett sedan OS, säger hon.

Och fortsätter:

– Jag kunde aldrig föreställa mig hur det skulle bli. Alla har rivit och slitit i mig sedan dess och man har inte riktigt hängt med i svängarna.

Emma Johansson bestämde sig för att så snabbt som möjligt börja tävla igen – allt för att komma över den värsta OS-uppståndelsen.

– Det var enda chansen. Jag känner att jag måste hitta Emma igen, hitta mig själv. Sedan måste jag försöka njuta av det som hänt. Det sista är inte alltid så lätt.

En favorit i VM

Om tre veckor börjar VM i italienska Varese och Emma Johansson kommer dit som en av favoriterna.

En ovanlig roll.

– Jag åker dit för att ha roligt. Sedan får man se hur långt det räcker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport