Dubbeljobb för trött Klüft

SPORTBLADET

Vann längd och avgjorde korta stafetten.

Hon är förkyld och kroppen är fortfarande inställd på kinesisk tid. Ändå klarade Carolina Klüft av att vinna Finnkampens längdhopp – och förde mitt i tävlingen dessutom Sverige till seger i korta stafetten.

För de svenska damerna är årets Finnkamp lite av en ny upplevelse.

Tvillingsystrarna Kallur saknas, men Carolina Klüft är med och deltar i längdhopp, tresteg och den korta stafetten.

Det kan räcka långt. Efter den första dagen är damerna i ledning, 106–98, inte minst tack vare den förre detta längdhopparen.

Den svenska ledningen kunde ha varit större. I flera grenar överraskade finländskorna positivt, svenskorna mer åt andra hållet. Men Sverige är trots allt på väg mot sin åttonde raka Finnkampsseger på damsidan, tack vare till exempel en blågul trippelseger på 10 000 meter samt starka insatser på sprintdistanserna. Och Carolina Klüft.

Saknar klippet

När hon lämnade Peking var det första gången hon åkte hem tomhänt från ett seniormästerskap. Som sjukampare radade hon upp medaljer, de flesta av dem i guld.

Som längd- och trestegshoppare blev starten lite mer stapplande.

Men i Finnkampen är det som bekant placeringar och inte resultaten som räknas. Klüft satte segerhoppet redan i första omgången. Beskedliga 6,44 räckte.

– Det stämmer fortfarande inte riktigt. Löpningen känns bättre, men det där riktiga klippet saknas, säger Carolina Klüft.

– Men samtidigt är jag förkyld och det är fortfarande mitt i natten efter Kinaresan.

Desto tröttare blev hon av dubbeljobbet i Helsingfors. Efter inledande 6,44 följde hon upp med 6,41 i andra och 6,31 i tredje hoppet.

Samtidigt klev hennes lagkamrater i den korta stafetten, 4 x 100 meter, in på Olympiastadion. Klüft var därför tvungen att avstå sitt fjärde hopp för att i stället förflytta sig till löparbanorna.

Säsongens sista tresteg

I stafetten spurtade Carolina Klüft på sistasträckan till seger för Sverige – och joggade därefter ett halvt varv till för att titta till längdhoppet.

Hon snörde på sig längdhoppsskorna just i tid för att göra sitt femte hopp. Det blev 6,18 och så ett övertramp i sista. Men seger blev det och en trött och sliten Klüft kunde kliva av arenan bland de sista idrottarna.

I tanken fanns då redan lördagens trestegstävling.

– Helst hade jag lagt ner tresteget redan efter Peking. Men så kände jag att jag måste göra det här för laget, säger Klüft.

– Och det är ju så kul med Finnkamp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott