”Han är en av världens bästa domare”

avDaniel Sjöberg

SPORTBLADET

Chakir Chelbat gör sitt andra OS

Vid VM 2005 utsågs Chakir Chelbat till världens bäste domare. Han gör sitt andra OS och hans vänner och kollegor i Sverige har svårt att tro på nyheterna från Peking.

– Jag blir otroligt chockad, säger Christel Berg, vice ordförande i taekwondoförbundet, till sportbladet.se.

Chakir Chelbat.

Chakir Chelbat sitter som ordförande i svenska och det europeiska domarförbundet. Han är dessutom ledamot i det internationella domarförbundet och har mängder av erfarenhet. I VM i Madrid 2005 dömde han sex av de 16 finalerna.

– Han är en av världens bästa domare. Han blev vald till den bäste vid VM 2005, säger Christel Berg.

Är en master

Chelbat är dessutom huvudinstruktör i Trelleborgs taekwondoklubb och har själv svart bälte av 7 dan vilket är Master. I en intervju i Trelleborgs Allehanda 2005 förklarade han vad det är som gör honom till en bra domare.

– Den erfarenhet jag fått under alla dessa år. Också hur jag är som människa. jag älskar fair play, rättvisa! Jag går in i matcherna med själ och hjärta och bryr mig bara om att den bästa ska vinna. Press från höger eller vänster påverkar mig inte.

Stort slagsmål

Christel Berg är chockad över nyheten att hennes vän sparkats ner under en bronsmatch i Peking och hon kan inte dra sig till minnes något liknande.

– Inte i sådana här stora sammanhang. För tio år sedan hade vi en tävling i Höllviken där det utbröt ett stort slagsmål där till och med publiken rusade in, men jag har aldrig hört om att någon sparkat ner en domare, säger hon.

Har du pratat med Chakir?

– Nej, jag hörde precis om det här och jag har tänkt skicka ett SMS till hans fru som är där nere och fråga hur det är.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS