Staffan Olsson: ”Jag har sökt till universitetet”

Staffan Olsson tar ett sabbatsår – men ska först vinna CL

I helgen ska Staffan Olsson avsluta tiden i PSG med ett Champions League-guld.

Sedan tar legendaren ett sabbatsår efter 33 år i elithandbollen.

– Jag har sökt till universitetet, säger han inför Champions Leagues Final 4 i Köln.

I helgen är det dags för den främsta handbollsfesten i världen igen: Final 4 i herrarnas Champions League i Köln med semifinaler på lördagen och bronsmatch och final på söndagen.

I år har en 53-årig svit brutits. För första gången sedan 1965 har varken Spanien eller Tyskland med ett lag i semifinalerna i Champions League (eller Europacupen som det hette fram till 1993).

I stället har hela tre lag från Frankrike tagit sig dit: PSG-Nantes möts i den ena semin och Montpellier ställs mot regerande mästarna Vardar från Makedonien i den andra.

– Det är inte tillfälligheter utan det är ett jäkla jobb som ligger bakom, säger Staffan Olsson, assisterande tränare i PSG sedan tre år, om den franska succén som också innefattar St Raphaels finalplats i EHF-cupen (motsvarande fotbollens Europa League) förra helgen.

– De franska klubbarna har arbetat långsiktigt. Om de sedan trodde att de redan skulle ha tre lag med i Final 4 låter jag vara osagt.

Krisen i Spanien öppnade dörrarna

Det franska landslaget har dominerat under hela 2000-talet och när den ekonomiska krisen slog till i den spanska ligan i början av 2010-talet inleddes den franska ligans uppgång på allvar.

– Krisen i Spanien öppnade dörrarna för franska klubbar att få in bra spelare. Inför hemma-VM i fjol gjordes det en satsning på klubblag och inte bara på landslag i Frankrike, som man annars upplevde att det var under ett antal år när man dominerade på landslagsnivå. Det enormt seriösa arbetet man gjort i landslagen har spridit sig ner till klubblagen.

Och vi har nog inte sett peaken på fransk klubbhandboll ännu.

– Ligan är fortfarande under utveckling. Flera klubbar satsar med bland annat nya arenor, som Toulouse, Cesson och Aix-en-Provence. Det känns som att toppen kommer att breddas.

Är den franska ligan bäst i världen nu?

– Tittar man bara på den absoluta toppen så är det kanske så. Men jag skulle ändå vilja påstå att Tyskland fortfarande har en bredare topp med sju-åtta-nio lag som är bra. Jag tror också att den tyska ligan är lite jämnare rakt över.

Två svenskar i Final 4

Olsson är en av två svenskar i årets Final 4. Hans linjespelare i PSG, Jesper Nielsen, är den andre.

PSG, som aldrig vunnit turneringen, är framme i Final 4 för tredje året i rad under Olsson och chefstränaren Noka Serdarusic (som båda kom 2015 medan Nielsen anlände 2016 och är med för andra året).

2016 åkte man ut i semin och i fjol förlorade man finalen mot Vardar med uddamålet.

– Vi är väl favoriter precis som de två andra åren, säger Olsson.

Han har varit med och vunnit det mesta som spelare eller tränare. Men en Champions League-titel saknas i prisskåpet.

– Det är en dröm som många tränare har, inte bara när man ska avsluta sitt jobb. Det vore en oerhört rolig avslutning med ett guld, säger Olsson som i så fall blir tredje svensk att vinna Champions League som tränare efter Ljubomir Vranjes (med tyska Flensburg 2014) och Tomas Ryde (på damsidan med danska Viborg 2006).

För efter säsongen slutar både Olsson och Serdarusic i PSG. En ligaomgång återstår nästa vecka och man går mot tredje raka guldet efter att Montpellier förlorat i tisdags mot St Raphael.

Det är sedan länge klart att spanjoren Raul Gonzalez, i dag i Vardar, ska ta över som tränare i PSG.

Nielsen lämnar också PSG för tyska Rhein-Neckar Löwen medan Kim Ekdahl Du Rietz går motsatt väg.

Tar över Kiel 2019?

Själv tar Staffan Olsson, trots flera förfrågningar, ett sabbatsår efter 33 år nonstop inom elithandbollen, först som spelare i 21 år och sedan som tränare i 12. Det har han råd med efter tre år i PSG, som har handbollsvärldens största budget då qatarierna som gått in i fotbollen också satsat stort på handbollen.

– Jag vill passa på när jag har möjligheten. Jag vill få lite tid att samla ihop alla erfarenheter jag fått. Sedan ska jag ligga och lura lite i vassen ifall det händer något ute i Europa under säsongen. Jag har också bokats upp för en del föreläsningar och sökt in på universitetet. Jag vill läsa en kurs som heter Coachning av talanger. Det är på distans på Växjö universitet.

Tanken är alltså att komma tillbaka inom ett år som handbollstränare.

Om just ett år går Kieltränaren Alfred Gislasons kontrakt ut och han väntas inte förlänga med den klassiska, tyska storklubben där Olsson tillbringade sju år som spelare 1996–2003 under nämnde Noka Serdarusics regim.

Det har ryktats om att Olsson ska ta över efter Gislason nästa sommar. Men enligt Sportbladets uppgifter har det inte förts några konkreta samtal.

– Inga kommentarer, säger han.

Skulle du vilja träna i Kiel en dag?

– Kiel blev som mitt andra hem när jag spelade där och jag hade mina bästa år som spelare då. Det är klart att det är ett lag som är intressant, säger Olsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.