Motorsport

Ministallet som avgör förarnas framtid

Av: 

Anna Andersson

Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

Kampen om F1 2018 handlar om tre stora team.

Men det är framtiden för ett betydligt mindre stall som avgör fajten om förarnas framtid.

Samtidigt som Ferrari, Mercedes och Red Bull gör upp om att vinna loppen under årets F1-säsong är det en väldig osäkerhet bland de mindre teamen mitt i fältet och där framtiden för en aktörer styr förarmarknaden.

Vad som händer med Force India?

Stallet kämpar mot konkurs, deras ägare riskerar ett långt fängelsestraff i sitt hemland Indien och har fått många av sina tillgångar låsta och det ryktas hela tiden om att nya ägare vill ta över stallet. För tillfället är det för många räkningar som inte kan betalas.

– Förhoppningsvis kan vi lösa det snart och återgå till vår normala vardag, säger stallets chef Otmar Szafnauer.

– Vi befinner oss i ett mycket kritiskt skede och det kan kanske ta ytterligare en eller två veckor.

Vid sidan av problemen hos Force India är har också Ferraris nya ledning en stor betydelse för flera stall. Tidigare i veckan avled den förre presidenten Sergio Marchionne sedan han drabbats av komplikationer efter en operation och ingen vet riktigt vilken riktning de nya cheferna vill gå.

Sportbladets Anna Andersson ger dig det senaste snacket kring förarmarknaden inför 2019.

Force Indias ägare Vijay Mallya

Foto: Matt Dunham / TT / NTB Scanpix

Mercedes:

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

Hamilton har skrivit kontrakt till 2020, Bottas har ett kontrakt till 2019, där teamet har en option till 2020.

Ferrari:

Sebastian Vettel – han har kontrakt till och med 2019.

Aktuellt: Kimi Räikkönen som kompletterar Sebastian Vettel väldigt bra, ligger det något i ryktet om att Fernando Alonso försöker komma tillbaka eller vågar Ferrari satsa på Charles Leclerc? Han debuterade för Sauber i år, men tillhör Ferraris akademi. Vad betyder det att Sergio Marchionne inte är kvar som president? Han avled efter en operation och har lämnat över jobbet som VD till Louis Carey Camilleri och posten som president övertar John Elkann.

Red Bull:

Max Verstappen har kontrakt över 2020.

Aktuellt: Daniel Ricciardos kontrakt går ut efter årets säsong. Det mest troliga är att han stannar hos Red Bull, men även McLaren har visat intresse. Möjligen kommer Carlos Sainz tillbaka, han är fortfarande Red Bulls förare.

Renault:

Nico Hülkenberg har ett längre kontrakt.

Aktuellt: Carlos Sainz är utlånad från Red Bull, återvänder han dit? Det ryktas om att teamet har en option för att säkra Esteban Ocon. Han kör just nu för Force India, men är fransman.

Haas:

Aktuellt: I fjol presenterade Haas sina förare tidigt, i år har det varit tyst. Det kan bero på att det varit ett chefsbyte hos Ferrari och Haas köper precis så många delat till sin bil som reglerna tillåter av Ferrari. Teamchef Günter Steiner säger att han inte är orolig för det framtida samarbetet, men det kan vara så att Ferraris nya ledning vill vara med och välja förare till teamet.

Force India:

Esteban Ocon har kontrakt, men det är tveksamt om han stannar. Han är Mercedes förare och det är möjligt att han lånas ut till Renault.

Aktuellt: Teamet har stora ekonomiska problem, ägaren Vijay Mallya får inte lämna Storbritannien och i Indien har han problem med rättsväsendet. Det pratas också om att Mallya, som äger mer än 40 procent av teamet, har förskingrat en del av teamets pengar. Läget är kritiskt och stallet är tvunget att köra med betalförare. Sergio Perez har en stor och stark sponsor i TeleMex, men det pratas om att Lawrence Stroll, en av Kanadas rikaste män och pappa till F1-föraren Lance Stroll, vill köpa in sig i Force India. Han vill ge sin son bättre möjligheter än hos Williams.

Toro Rosso:

Red Bulls systerteam har en förare i Pierre Gasly.

Aktuellt: Det är osäkert om Brendon Hartley får stanna, hans kontrakt går ut efter säsongen.

McLaren:

Aktuellt: Det är stor omsättning på personal hos McLaren. Fernando Alonsos kontrakt går ut. Stannar han? Väljer han IndyCar för att försöka vinna Indy 500 och ta motorsportens Grand slam eller får han chansen att återvända till Ferrari? Det har snackats om ett byte mellan Alonso och Kimi Räikkönen, det har även pratats om att Daniel Ricciardo kan vara aktuell för det brittiska stallet.

Alfa Romeo Sauber:

Aktuellt: Ferraris president Sergio Marchionne ville göra Alfa Romeo till ett F1-team igen, men han avled tidigare i veckan. Vad betyder det för Sauber och framtiden? Marcus Ericsson har starka sponsorer, men det har skett ett ägarbyte i teamet under säsongen. F1-förare som Sergio Perez och Stoffen Vandoorne är båda intresserade av att köra för Sauber, det är Antonio Giovanazzi, årets testförare, också.

Williams:

Aktuellt: Det klassiska F1-teamet har stora problem. Bilen har inte fungerat och efter säsongen lämnar namnsponsorn Martini teamet. Dessutom pratas det om att Lawrence Stroll tröttnat och vill flytta sina pengar och sin son till Force India. Det skulle vara ett tungt ekonomiskt slag mot det klassiska stallet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny motor ska ge Marcus Ericsson fart i Ungern

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

McLaren

Sauber F1

Ferrari F1

Force India F1

Mercedes